Rupanya nak buat kerepek pisang yang rangup, sedap berlemak malah tak perlu letak garam langsung, kena goreng dengan marjerin. Memang elok hasilnya nanti.
Memang puas hati dan lebih jimat bila buat kerepek pisang sendiri di rumah. Nak buat niaga pun boleh sangat!
Boleh cuba buat sendiri kerepek pisang rangup yang mudah guna 3 bahan seperti yang dikongsikan oleh Puan Khaula Anisini.
Kerepek pisang mudah 3 bahan.Cukup rasa lemak masin rangup. Warna pun cantik tak perlu guna air garam dan serbuk kunyit. Nak tambah aroma masukkan dua tiga hiris bawang putih masa menggoreng. Rahsia dari peniaga kerepek.
Mingguan Wanita:Begini rupanya nak buat sendiri kerepek pisang rangup, sedap berlemak. Goreng dengan marjerin tak perlu letak garam pun. Boleh cuba nanti.
Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.
Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.
Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.
Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.
Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.
#kelasjahitankreatif #sewingworldgallery
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Bagi mak-mak yang suka makan kuih lepat dan jagung boleh cuba buat lepat jagung ni. Jika selalu guna daun pisang untuk membungkus lepat, rupanya boleh juga pakai kulit jagung. Malah lagi sedap dan baunya wangi.
“Pagi ni kita breakfast dengan Lepat Jagung, tak payah susah-susah nak cari kan daun pisang untuk membungkus lepat jagung guna je kulit jagung lagi sedap wangi lagi. Jomm kite pakat buat Lepat Jagung. Yang nak mencuba cikza bagi resepi nya sekali.”
Bahan-Bahan (Lepat Jagung):
2 tongkol jagung sagat
1 tongkol jagung dihiris
3 cawan santan
1 cwan tepung beras
1/2 cwan tepung gandum
1/2 cwan tepung jagung
1/2 cwan gula pasir
sedikit garam.
kulit jagung untuk membungkus lepat.
Cara Membuat:
1. Masak semua bahan diatas sehingga pekat.
2. Namun jangan sampai masak pulak.
3. Dah likat angkat dan bolehlah dibungkus.
4. Ambil 1 sudu makan masukkan ke dalam kulit jagung lipat bagi kemas.. buat sehingga habis.
5.Panaskan pengukus.. kukus lepat dalam 20 minit.
MW: Kalau ada jagung kat rumah tu,boleh cuba buat kuih lepat jagung ni. Senang dan gerenti sedap.
Bukan selalu boleh rasa burger prosperity McDonald’s tu. Bulan-bulan tertentu je boleh rasa. Bila sesekali ‘food craving’ tu, apa kata buat je sendiri burger prosperity di rumah.
Sah-sah bila-bila je teringin, dah boleh makan.
Kata pemilik resepi, Mohd Faiz Fitri Iberahim; “‘homemade prosperity’ aku rasa macam lagi sedap je dari yang ori.”
Panaskan butter 2 sudu besar dan masukkan tepung gandum. Kacau sampai jadi gold. Pastu masukkan air 1 gelas dan kacau.. masukkan bawang besar potong dadu tadi, lada hitam 1 sudu besar, sos tiram, kicap dan garam.. masak sampai pekat mana korang nak.
Celupkan daging yang dah goreng tadi.
Letak atas roti dan letak bawang yang korang hiris tadi.
Suami terpaksa 'mengemis' nak puaskan nafsu, dah merayu masih tak dapat. Dalam kehidupan berumah tangga, kebahagiaan dan keharmonian bukan sahaja bergantung kepada aspek kewangan, komunikasi, dan tanggungjawab harian, tetapi juga kepada keperluan batin pasangan.