Mesin basuh yang mak-mak guna dan pakai berkali-kali itu, rupanya kena dibasuh bahagian dram sebulan sekali. Jika dibiarkan tanpa dibersihkan, akan menghasilkan bau masam pada pakaian.
Walaupun, baju-baju seisi keluarga sudah dicuci bersih dan kering di jemuran. Bau masam tetap akan keluar. Resah hati mak-mak bila jadi macam itu. Rasa tak selesa nak pakai baju tu kan.
Bagi mengatasi masalah baju berbau masam, walau sudah dicuci mesin, Maryam Salleh berkongsi cara membersihkan mesin basuh pintu depan (front loader).
Sebelum ini MW pernah juga kongsikan cara mencuci mesin basuh isian atas yang selalu mak-mak guna kan. (klik sini untuk baca linknya).
Cara Cuci Mesin Basuh Front Loader
Kata Maryam, “Pernah tak basuh baju tapi masih bau masam? Mungkin ada banyak daki air pada dram mesin basuh. So ini saya terjumpa cara membersih mesin basuh pintu depan (front loader)”
Begini :
1. Larutkan 1/4 cawan soda bikarbonat dengan 1/4 air – Masukkan dalam tempat sabun di mesin basuh
2. Masukkan dua cawan cuka ke dalam dram tempat letak baju.
3. Tutup pintu, set untuk basuhan. Start.
( boleh pilih tub cleaning jika ada)
NOTA KAKI : cuka dan soda bikarbonat dapat melarutkan mineral yang melekat di dalam mesin basuh. Cuci sebulan sekali disyorkan supaya mesin basuh sentiasa bersih dari daki air yang menyebabkan bau masam pada baju.
MW : Mudah kan caranya. Paling penting, bahan pun senang jumpa dan jimat. Selamat mencuba ya mak-mak.
Sumber/Foto : Maryam Salleh
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Penangan MOL Pisang Buat Sendiri, Pokok Limau Kasturi Berbuah Lebat
Isi Kandungan
ToggleTeruja tengok buah limau kasturinya. Lebat sungguh buahnya. Kata Azuan Abdullah, itulah hasil selepas pokoknya disembur dengan MOL Pisang yang dibuat sendiri.
Kebaikannya ianya bagus digunakan pada tanaman yang baru nak berbuang atau berbuah. Jadi dapat merangsang pengeluaran bunga yang lebih banyak. Dalam masa yang sama dapat meningkatkan kualiti buah.
Antara syarat kemenjadian MOL Pisang ini, ia perlu buat menggunakan pisang yang dah masak. Lagi ranum lagi bagus. Macam mana nak buat, kenalah baca satu persatu panduan yang dikongsikan ini.
Cara Buat MOL Pisang Sendiri
Untuk buat MOL pisang, kita perlukan pisang yang dah masak. Lagi masak ranum, lagi baik. Nak guna kulit pisang sahaja pun boleh. Lepas ni, boleh la pi minta dengan Cik Kiah yang jual pisang goreng tu ya.
MOL pisang ni antara MOL buah yang paling tinggi kandungan Potassium Oxide (K2O) iaitu 1.2%.
Bahan dan cara membuat MOL buah pisang ini pun cukup mudah.
1. Pisang masak / kulit pisang : 1 bahagian
2. Gula merah / molases : 1 bahagian
3. Bekas plastik : 1 unit (pastikan bekas yang sesuai. Bila semua bahan dimasukkan kedalam bekas tersebut, ruang kosong dibahagian atas sekurang-kurangnya 1/3 daripada tinggi bekas tersebut).
4. Kain bersih / kertas tanpa karbon
5. Tali / getah
Baca sini : Mudahnya buat baja ikan, suburkan pokok bunga, sayuran dan tanaman berbuah.
Langkah Demi Langkah
Step by step cara buat, tengok gambar ya.
Pilih buah pisang yang dah masak dan timbang beratnya. Beratnya adalah 630 gram.
Timbang gula merah. Beratnya mesti sama dengan berat pisang (630 gram). Jika lebih sedikit tu, tak ada masalah.
Potong kecil-kecil pisang tadi. Tak perlu buang kulit ya. Potong je terus lebih kurang 2-3 cm.
Masukkan gula merah ke dalam bekas hingga dasar bekas tersebut ditutupi dengan gula merah.
Letakkan pisang yang dah dipotong tadi di atas lapisan gula merah. Tinggi lapisan pisang ini adalah antara 3-5 cm.
Letakkan gula merah hingga menutupi semua pisang tadi.
Masukkan lagi potongan pisang ke atas lapisan gula merah. Proses ini berulang hingga pisang kita habis.
Last sekali, letakkan semua baki gula merah dibahagian atas.
Ini keadan susunan pisang dan gula merah. Perlu diingat, lapisan paling bawah dan lapisan paling atas adalah gula merah. Pastikan ruang kosong dibahagian atas bekas sekurang-kurangnya 1/3 daripada tingginya. Ini penting supaya proses fermentasi berlaku dengan sempurna. Jika ruang kosong kurang 1/3, perlu tukar kepada bekas yang sesuai.
Tutup dengan kain bersih. Nak guna kain tudung macam saya pun boleh, dengan syarat mesti dapat kelulusan daripada orang rumah ya. Lepas tu ikat bagi ketat.
Simpan ditempat redup dan bebas daripada cahaya matahari selama 7-10 hari.
Ini keadaan selepas 10 hari diperam.
Asingkan cecair mol dengan sisa pisang guna penapis.
Masukkan mol pisang yang dah siap ditapis ke dalam botol. Untuk simpanan bagi tempoh yang lama, pastikan lubang dibuat pada penutup botol dan ada ruang kosong 1/3 daripada tinggi botol tersebut. Simpan ditempat yang gelap.
Nutrien Yang Ada Dalam MOL Pisang
Terdapat 10 jenis nutrien yang ada dalam MOL pisang.
Nak siram pun boleh, nak sembur pun boleh. Saya buat 2-2 sebab cara ia bertindak berbeza.
Penangan MOL pisang bersama MOL lain pada pokok limau kasturi.
P/S : Step ini boleh digunakan untuk buat MOL buah yang lain juga.
Sumber/Foto : Azuan Abdullah
Untuk dapatkan info berkaitan kursus keusahawanan anjuran Mingguan Wanita, join telegram BANGKIT Wanita : https://t.me/bangkitwanitaMW
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ini Cara Pilih, Sedia & Makan Buah Tin, Cubalah Ikut
Isi Kandungan
ToggleHendak makan buah tin atau ara ini perlu betul untuk pilih, sedia dan makannya. Buah ini mempunyai rasa yang sedikit manis dan aroma yang sangat manis.
Dikenali dengan nama fig di peringkat global, buah ini paling popular apabila dikeringkan. Namun begitu buah segar juga agak enak.
Kita boleh menikmati buah tin begitu sahaja, atau padankan ia dengan makanan lain,seperti produk tenusu atau kek.
Berikut adalah cara terbaik untuk memakan buah tin atau ara.
Cara Pilih Dan Sediakan
1-Makan buah ara segar atau kering.
Buah tin sensitif terhadap suhu sejuk. Jadi sukar untuk mencari buah segar di iklim yang lebih sejuk, terutama di luar musim panas. Buah kering terdapat di kebanyakan kedai runcit sepanjang tahun.
Buah tin menyihatkan tidak kira bagaimana anda memakannya. Terdapat 37 kalori untuk setiap (50 g, dan jumlah yang sama menghasilkan rata-rata 1.45 g serat, 116 mg kalium, 0.06 mg mangan, dan 0.06 mg vitamin B6.
2-Pilih buah tin masak untuk dimakan.
Ukuran dan warna yang tepat dari buah tin matang berbeza-beza berdasarkan varieti, tetapi semua varieti lembut ketika matang.
Buah matang atau masak akan apabila dipicit akan mempunyai bau yang sangat kuat dan manis.
• Elakkan buah yang keras atau buah yang mudah lebam. Buah yang terguris sedikit itu elok kerana ia tidak akan mempengaruhi rasa atau kualiti buah.
• Jika boleh elakkan juga buah yang kelihatan seperti ada kulat atau berbau masam dan busuk
• Buah matang atau masak boleh berwarna hijau, coklat, kuning, atau ungu tua.
• Anda mesti makan buah sesegar mungkin. Ia boleh disimpan di dalam peti sejuk selama 2 atau 3 hari selepas dipetik tetapi ia akan mula jadi tidak elok atau rosak selepas itu. Kita boleh pastikan buah tin itu disimpan dengan lama melalui cara membekukannya atau mengeringkannya.
3-Bersihkan buah tin segar sebelum memakannya.
Bilas buah tin di bawah air sejuk dan lap dengan lembut dengan tuala kertas yang bersih.
• Oleh kerana buah tin sangat mudah rosak, jangan sekali-kali menggosoknya dengan berus pencuci sayur. Buang kotoran yang anda lihat dengan menggosoknya dengan lembut menggunakan jari anda.
• Tanggalkan batang semasa anda mencuci buah dengan memusingnya dengan lembut menggunakan jari anda.
4-Keluarkan sebarang hablur atau kristal gula.
Kristal gula dapat dikeluarkan dengan menaburkan 1/2 cawan (125 ml) buah ara dengan 1 sudu makan (5 ml) air. Masukkan buah ini ke dalam ketuhar gelombang mikro pada suhu tinggi selama 1 minit.
• Buah masak sering mengeluarkan cecair rasa manis yang boleh mengkristal di permukaan. Buah ini masih sedap dimakan, tetapi untuk nampak lebih cantik biasanya tekstur kristal ini biasanya dikeluarkan.
Artikel berkaitan:
Sumber Serat Berzat Tinggi, Patutlah Ramai Buat Sendiri Tauge Kacang Hijau!
TIGA Jenis Buah Tembikai Ini Khasiatnya TERBAIK, Sedap Tidak Terkata!
Cara Makan Buah Tin Segar
1-Makan keseluruhan. Buah tin mempunyai rasa yang agak manis dan dapat dinikmati segar begitu sahaja.
• Kulit buah tin boleh dimakan. Anda tidak perlu mengupas buah sebelum memakannya. Hanya buang batangnya dan makan kesemua buah termasuk kulit.
• Sekiranya anda tidak menyukai tekstur kulit, anda boleh mengupasnya sebelum memakan buah. Setelah membuang batang, gunakan jari anda dengan berhati-hati untuk mengupas kulit bermula dari bahagian atas yang terdedah.
• Untuk menikmati rasa dalaman tanpa membuang kulit, potong buah menjadi separuh. Pegang buah dengan lembut dengan satu tangan dan gunakan pisau tajam untuk memotongnya separuh panjang. Cara ini akan mendedahkan bahagian dalam yang manis, bolehlah terus makan.
Cara Guna Buah Tin Kering
Segarkan semula buah tin. Apabila menggunakan buah kering untuk resipi, lebih baik untuk menyegarkannya semula agar ia jadi lebih berjus dan mengembang.
• Anda boleh merendam buah kering di dalam air atau jus buah semalaman.
• Kaedah menyegarkan buah yang lebih sempurna adalah dengan merendamnya selama beberapa minit di dalam air atau jus buah.
• Semasa menggunakan kedua kaedah tersebut, tambahkan cukup cecair untuk menutupi semua bahagian buah.
Kredit : Sumber/ Foto: wikihow.com
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tip ‘Packing’ Pakaian & Keperluan Bercuti, Mudah Dan Tersusun, Sesuai Mak Anak Ramai
Sekali sekala bercuti bersama keluarga memang seronok. Tiak kiralah bercuiti tempat peranginan mahu pun balik kampung. Inilah masa untuk tenangkan fikiran selepas penat bekerja dan uruskan rumah tangga. Namun, bab yang paling ’malas’ adalah packing pakaian, nak-nak bila anak ramai ini.
Ini bab mengemas baju anak, belum lagi nak kemas baju sendiri. ‘Bercinta’ betul bila nak mengemas ni. Boleh dikatakan memang mak-mak kena buat semua ni. Kalau ada tertinggal, boleh hilang mood pula.
Biasanya kalau mak-mak nak packing pakaian kena tengok berapa hari pula, ini termasuklah baju siang, pakaian untuk pergi jalan-jalan dan baju tidur. Mesti kena lengkap semua. Belum lagi barang keperluan lain, botol susu atau peralatan mandian bagai.
Tak perlu susah-susah hati, perkongsian daripada Susun Atur Sioca boleh membantu mak-mak untuk packing pakaian dan barang keperluan lain. Mungkin ia boleh membatnu mak di luar sana.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Tip Pokok Layu Kembali Segar, Tak Perlu Curah Air, Rendam Sejam Dalam Besen
Tip Tebuk Dinding, Tak Payah Nak Sapu Atau Bersihkan Lantai Lepas Drill!
Packing Keperluan & Pakaian Untuk Bercuti
Tip packing ini bergantung juga beberapa faktor, contoh nak balik beraya lain packingnya, bercuti lain pula, nak masak ke tidak waktu travel, pergi berenang ke nak pergi pantai, duduk berapa hari dan sebagainya. Semua itu kena fikir.
Selain packing, sayajuga ambil kira sususnan dalam kereta dan semasa transit. Saya akan bayangkan beg ini siapa bawa, beg ini siapa pula, bergabung dengan beg mana, barang ini senang capai tak dalam kereta dan sebagainya.
Kalau nak membeli-belah semasa bercuti juga dihadkan supaya tak berlaku ‘pemberanakan’ beg yang keterlaluan.
Harap perkongsian kali ni dapat membantu ibu ayah di luar sana bab kemas mengemas pakaian dalam beg.
Ini tip mak ayah untuk 4 orang anak.
- Yang asasnya ada 3 beg ni:
a) beg besar untuk baju
b) beg kecil selain baju
c) beg belang untuk toiletriesSelain 3 beg asas ni, ada:
a) beg makanan/minuman
b) beg swimming
c) beg laptop
- Bagi keluarga 6 ahli, rasanya cukup dah 1 beg besar untuk baju. Biasanya saya akan bawa 3 baju siang dan 2 baju malam untuk anak-anak. Nak rotate hantar je dobi atau basuh sendiri.Beg kanan sekali tu ada tuala, telekung, sejadah, toto dan selimut tambahan.
- Dalam beg belang ada:
a) beg toiletries
b) beg bersiapBeg toiletries belakang tu dah 10 tahun. Beli di Cosway Rm13.Beg bersiap pula dari Mr Diy.Barang dalam beg ni semua tak unpack lepas balik. Dok dalam ni sampai next travel.
- Botol sabun dan syampu beli di Mr Diy, ada lock supaya tak terkeluar isinya kalau tertekan.
- Bekas berus gigi pula beli di Shopee. Saiznya tak bulky dan muat 2 berus gigi dewasa.
- Selain tu, saya letakkan plastik kecil (warna merah tu) untuk buang diapers. Plastik kecil macam tu ada jual di Mr Diy, cari bahagian pet.
- Barang bersiap, semua beg ni beli di Mr Diy.
- Dalam beg ‘others’ ada barang-barang ni.
9. Bekas minyak rambut beli di Mr Diy. Barang lain dalam bekas asal sebab saiz travel already.
10. Beg makanan (merah) dan minuman (biru).
Guna beg sandang berbanding bakul supaya lebih mudah transit. Beli di Shopee.
11. Barang dalam beg makanan. Kadang penuh juga dengan keropok, ayam goreng, bihun goreng, dll. Kalau travel jauh mudah siap-siapkan makanan camni, lapar terus berhenti makan.
Barang yang bertanda lepas ni semua saya letak dalam beg biru merah ni ya.
12. Suplemen wajib
13. beg membasuh
Selain tu, bekas biru ni pula untuk storan keperluan membasuh; berus pinggan, berus botol, dan sabun.
14. Ada 4 beg ni untuk anak-anak. Seorang satu beg dan setiap beg ada:
a) 1 tuala mini
b) 1 baju swimming
c) 2 hanger
Beg ni juga akan letak baju ganti. Jadi, lepas mandi, anak-anak akan ambil beg sorang satu, pergi bersiap, masukkan baju basah, dan balik terus gantung.
15. Keadaan susunan beg di hotel.
16. Luggage di lantai.
- Susunan dalam kereta.
Beg makanan/minuman di depan dan beg swimming dalam bonet.
Habis minimum dah packing ni.
MW: Begitulah mak-mak, kalau nak bercuti atau balik kampung kena fikir semua barang. Ikutkan semua nak bawa, nanti tak muat kereta pula. Jadi, mana yang boleh minima, kita minimakan.
Sumber: Susun Atur Sioca
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI