‘Classic Butter Cake’ atau Kek Mentega Klasik memang selalunya dikaitkan dengan kek kegemaran yang mak-mak selalu buat dirumah. Kek mentega ini selalu dihidangkan waktu minum petang untuk anak-anak, mahupun diberikan pada saudara mara jika ada buat kenduri. Mungkin kerana bahan-bahannya yang tak banyak, cara nak buat pun senang je membuatkan kek ini selalu menjadi pilihan.

Mengikut perkongsian resipi oleh Puan Nurul Aini Mohamed Ali, Kek Mentega yang beliau buat cuma menggunakan 4 bahan utama je.Tapi hasilnya, tekstur kek tersebut jadi sungguh gebu dan sedap! Mak-mak yang baru-baru belajar nak buat kek pun boleh cuba resepi ini. Mesti puas hati bila kek menjadi nanti!

Berikut antara perkongsian beliau;

“Classic Butter Cake (kek mak-mak). Sambil minum kopi o dalam hujan dipetang hari oh nikmatnya!”

Resepi simple kek mak-mak dijamin gebu.

Ads

‘Classic Butter Cake’, Kek Mak-Mak Paling Senang Nak Buat, Guna 4 Bahan & Dijamin Gebu!

Bahan-Bahan:

1 cawan butter atau margerin
1 cawan gula halus
4 biji telur
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sk serbuk penaik
1 sk esen vanila

Ads

Cara Membuat!

1. Putar mentega bersama gula dan esen vanila hingga mentega bertukar warna putih.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4. Bakar suhu 180’c selama 40minit (bergantung pada oven, guna api atas dan bawah).

Selamat Mencuba!

Ads

‘Classic Butter Cake’, Kek Mak-Mak Paling Senang Nak Buat, Guna 4 Bahan & Dijamin Gebu!

Sumber:Nurul Aini Mohamed Ali

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI