
Isi Kandungan
ToggleKhas buat peminat telur masin, jika selalu hanya beli telur masin, kali ni cuba buat sendiri secara homemade, tapi guna telur ayam pula.Dengan bajet kurang daripada RM10 boleh dapat 30 biji! Sangatlah menjimatkan dan berbaloi-baloi.
Berikut perkongsian resipi telur masin ini oleh Are Peace sebagai panduan;
“Setelah 2 minggu rendam dengan air garam.Guna telur ayam je.Zaman sekarang ni semua kena jimat.Telur gred B RM9.20 + garam kasar 1kg RM0.80.Total rm10+ je, dapat 30 biji telur masin.”
Bahan-Bahan:
30 biji Telur Ayam
1kg garam kasar
Air secukupnya (agak-agak telur tu tenggelam)
Cara Membuat:
1.Masukan garam kasar dan air dalam periuk.
2.Masak atas api sehingga garam larut.
3.Sejukan dulu baru masukkan telur.
4.Rendam ditempat yang gelap selama 14 hari.
5.Cukup 14 hari boleh tukar air rendaman dengan air biasa.Boleh disimpan dalam peti sejuk. Bila terasa nak makan baru rebus.

Tip Ekstra!
Petua nak bagi telur kuning tu jadi warna oren, masa peram pastikan simpan ditempat yang gelap.Lagi gelap lagi bagus.Saya simpan dalam kabinet dapur.
Selamat Mencuba!
Sumber : Are Peace via MAHN
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ayah Namakan Anak Ke-19 Baru Lahir, ‘Cukuplah’

Isi Kandungan
ToggleTak dinafikan setiap anak-anak yang dilahirkan membawa rezeki. Mempunyai anak-anak yang ramai dan keluarga besar memerlukan tanggungjawab dan komitmen yang tinggi terutamanya dari segi kewangan yang mencukupi. Bak kata pepatah, ukur baju di badan sendiri.
Dua Isteri, 19 Anak
Mungkin tak mahu lagi memiliki anak lagi atas faktor kesempitan hidup, seorang lelaki yang mempunyai 2 orang isteri dan 19 anak, telah menamakan bayi terbarunya dengan nama Yeter, yang bermaksud ‘Cukuplah’.
Zeher Geher, tinggal di bandar Diyarbakir, Turki mempunyai 19 orang anak hasil pekahwinannya dengan dua orang isteri iaitu Dilber dan Ikramiye.
Tidak Bekerja
Ekoran daripada pandemik COVID-19, Zeher mengakui mengalami kesukaran bagi memenuhi keperluan keluarga besarnya kerana tidak mempunyai pekerjaan.
Pada awalnya, kedua-dua orang isteri Zeher mengakui sukar untuk berkongsi kasih, namun kini mereka bagaikan adik beradik tinggal bersama dalam rumah yang agak sempit.
Isteri pertama Zeher telah melahirkan 10 orang anak, manakala isteri keduanya 9 orang.

Akibat daripada masalah kewangan yang dialami, Zeher menamakan bayi terbarunya dengan nama tersebut kerana tidak lagi mampu untuk menyara lebih ramai anak dimasa akan datang.

“Sekiranya saya tahu ini akan terjadi, saya takkan mempunyai anak yang ramai.”, kata Zeher.
Baca Lagi Di Sini: Beri Nama Anak Bukan Ikut Sedap Sebut 8 Kesilapan Ini Tanpa Sedar Mak Ayah Buat
MW: Anak ramai memang seronok.Namun kena pertimbangkan segala aspek terutama dari segi tanggungjawab dan kemampuan kewangan.Ukur baju dibadan sendiri iya.
Sumber: Dailystar
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Wanita Parah Ditikam Anak Lelaki Usia 14 Tahun Ketika Sedang Tidur!

Isi Kandungan
ToggleAllahu sungguh malang tidak berbau, seorang wanita parah ditikam anak lelakinya yang berusia 14 tahun ketika mangsa sedang tidur di rumahnya di Bukit Yong, di sini, malam tadi.
Kejadian berlaku kira-kira jam 11.45 malam dengan wanita berusia 41 tahun kini dirawat di zon merah Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) akibat kecederaan parah.
Pisau Tertusuk Dada
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) negeri, Datuk Mohd Nor Yhazid Idris, berkata kejadian berlaku ketika mangsa tidur bersama suspek di sebuah bilik sama sebelum tiba-tiba terasa sakit.
“Sejurus tersedar mangsa mendapati sebilah pisau tertusuk pada dadanya lantas memanggil suaminya yang sedang tidur di ruang tamu.
“Mangsa kemudian tidak sedarkan diri selepas mencabut sendiri pisau terbabit pada dadanya sebelum dibawa ke Hospital Tengku Anis Pasir Puteh oleh suaminya,” katanya melalui kenyataan hari ini.

Paru-Paru Bocor
Mohd Nor berkata, doktor memaklumkan kesan tikaman mengakibatkan paru-paru mangsa bocor sebelum dia dirujuk ke HUSM susulan kehilangan darah yang banyak.
Beliau berkata, siasatan awal polis mendapati, mangsa ditikam suspek menggunakan sebilah pisau yang diambil dari dapur rumah.
“Suspek yang juga anak ketiga dan masih belajar di sebuah sekolah menengah di Pasir Putih dikatakan mengalami demam sejak dua hari lalu dan memerlukan pemantauan daripada mangsa.
“Susulan kejadian itu, suspek ditahan untuk siasatan lanjut dan kes disiasat mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan,” katanya mengesahkan motif kejadian masih dalam siasatan.
Mesti Baca:Jika Masih Terbenam, Jangan Cabut! Doktor Ini Kongsi Rawatan Awal Bagi Luka Tusukan Objek Tajam
Baca Lagi Di Sini:Pelukan Bersama Guru Ketika Sambutan Raya Sekolah, Kenangan Terakhir Sebelum Maut Digilis Lori!
Mingguan Wanita:Salam takziah buat mangsa. Semoga diberi kesembuhan. Pasti ada sebab tersendiri anak remaja ini sanggup lakukan sedemikian. Doakan sahaja yang terbaik buat keluarga ini.

Sumber:Bharian
Ini antara tanda-tanda suami sayang isteri iya.
Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Masak Sendiri Makanan Korea ‘Jjajangmyeon’, Buat Sos Blackbean Guna Taucu!

Isi Kandungan
ToggleBagi mak-mak peminat makanan Korea, atau suka layankan anak-anak yang makanan Korea boleh cuba buat sendiri resipi ‘Jjajangmyeon’ ini. Sesekali tukar selera dengan menu orang Korea menarik juga.Paling penting resipi ni, menggunakan bahan-bahan yang diyakini halal.
Boleh cuba resipi ‘Jjajangmyeon’ yang dikongsikan oleh Zurina Zulkefli ini. Macam senang je nak buat.
“Mana dia peminat makanan Korea? Ada ni kita masak Jjajangmyeon atau in English, Blackbean Noodles. Sos blackbean (seakan sama ya, yang tulin kena guna blackbean ori punye) kita buat sendiri dengan menggunakan taucu.”
“Apa rasa Jjajangmyeon ni? Rasanya bukan mcm mee hailam, bukan macam mee goreng basah dan bukan macam kuah yee mee. Rasanya slurrpp yang ada bau ala-ala kacang (bukan kuah kacang sate okay), rasa masin-masin manis hujung tu rasa hangus-hangus sikit, macam dibakar. So resepinya mudah je. Sila baca:
Bahan-Bahan (Kuah Ala Blackbean):
3 sudu gula putih
3 sudu besar taucu masin
air setengah cawan
1 sudu besar tepung gandum
kicap lemak manis
Cara Membuat:
1. Mula-mula buat caramel pekat daripada gula putih untuk kita dapatkan rasa pahit-pahit hangus.
2. Kemudian taucu ditumbuk hancur untuk dijadikan pes.
3. Sediakan satu mangkuk besar berisi air setengah cawan, masukkan tepung gandum, pes taucu yang ditumbuk tadi.
4. Masukkan kicap lemak manis lagi banyak lagi bagus dan akhir sekali caramel. Kacau sehingga sebati.
4. Masakkan kuah campuran tersebut di dalam kuali dan kacau sehingga kuah menjadi likat seakan-akan dodol.
5.Setelah itu, tuang dalam bekas kaca untuk digunakan sebagai pes blackbean.
Cara Memasak Jjajangmyeon:
Bahan-Bahan:
Daging ayam
timun
kentang
bawang holland
Minyak Masak
Sedikit Air
Tepung Jagung
Garam
Kicap pekat
serbuk lada hitam
Mee lidi
Cara Membuat:
1.Sediakan daging ayam, timun, kentang, dan bawanh holland. Semua bahan dipotong dadu.
2. Tumiskan kesemua bahan dengan sedikit minyak masak. Kacau sehingga masak.
3. Kemudian masukkan 3 sudu pes blackbean ke dalam masakan, kacau sehingga rata.
4. Tuang sedikit air untuk menjadi kuah.
5. Campurkan sedikit bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
6. Boleh letak sedikit garam, kicap pekat, dan sedikit serbuk lada hitam untuk citarasa.
7. Mee pula saya gunakan jenis mee lidi yang perlu direbus dahulu kemudian ditoskan. Anda boleh gunakan mee kuning biasa terutama Numee.

8. Masukkan mee ke dalam pinggan dan tuangkan kuah blackbean ke atas nya dihiasi dengan hirisan timun.
9. Sedia dimakan. Jangan lupa kacau dahulu meenya baru ngapp.
Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Cara Buat’Pogi Kimchi Homemade’ Tahan Sehingga 2 Bulan, Makin Lama Diperam Makin Sedap Rasanya!
Kena RENDAM Dalam Air Sejuk,Kekenyalan Topokki Mesti Sama Macam Getah Pemadam!
MW: Semoga perkongsian resipi ini bermanfaat bagi mak-mak yang cuba sendiri atau layankan anak-anak dengan menu dari Korea. Mudah je nak buat. Sambil-sambil layan drama korea tu, bolehlah makan Jjajangmyeon yang sedap ni!
Sumber: Zurina Zulkefli
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI