Susah nak dapat bancuhan tepung yang sedap dan kekal rangup walaupun dah sejuk. Selalunya salutan tepung tersebut hanya rangup ketika panas dan lembik bila dah sejuk.

Menerusi perkongsian Tuan Adriana Arissa, rupanya kena campur ais dan air sejuk dalam bancuhan tepung goreng, barulah ia rangup dan tahan lebih lama.

Berikut perkongsian resipi dan tip yang dikongsikan;

“Cempedak goreng rangup. Santapan malam tadi. Resepi bancuhan tepung rangup saya sediakan dibawah”

“Resepi bancuhan tepung goreng rangup. Boleh buat untuk goreng ikan. Seafood, Pisang. Ubi. Cempedak dan lain-lain. Tauhu bergedil jualan saya pun saya buat bancuhan tepung ni. Rangup krup krap walaupon sejuk.”

Ads

Campur Ais & Air Sejuk, Rahsia Tepung Goreng Rangup, Tahan Lama!

Bahan-Bahan:

2 cawan tepung beras
1 sudu kecik garam
Sedikit air kapur (hujung sudu kecil)
1 biji telur
Pewarna kuning telur
Ais (4 atau 5 ketul) rahsia tepung rangup tahan lama
Air sejuk (jangan cair atau pekat sangat) nanti ais akan mencair.

Cara Membuat:

1. Bancuh semua bahan-bahan dalam mangkuk.
2. Pastikan minyak panas. Boleh la mula menggoreng.

Ads

Boleh share. Saya halalkan.

Campur Ais & Air Sejuk, Rahsia Tepung Goreng Rangup, Tahan Lama!

Ads

Selamat Mencuba!

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Buat mak-mak yang tercari-cari resipi bancuhan tepung rangup boleh cuba tip yang dikongsikan ini.

Sumber: Tuan Adriana Arissa

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI