
Isi Kandungan
ToggleSesekali memang teringin nak minum ‘air mahal’ pelbagai jenis di kedai kopi terkenal. Jika beli sebekas boleh ‘pejam mata’ lagi harganya namun kalau anak ramai, dah berapa pula jumlah kosnya. Nak jimat dan puas hati minum, mak-mak memang kena buat sendiri di rumah. Guna 3 bahan je, dah boleh buat ‘air mahal’ rasa ala-ala Choc Cream Chip di Starbucks.
Ikut resipi dan cara yang dikongsikan oleh Mohd Fadzil ini.
Resepi untuk orang yang selalu craving air mahal, benda boleh buat sendiri buat apa beli
Bahan-Bahan:
Susu coklat (saya guna Farm Fresh Premium Choc Milk, Tak Manis Tak Muak, SEDAP!
Choc chip (Lebihan buat biskut raya)
Ais
Cara Membuat:
Masukkan semua bahan-bahan dalam blender dan kisar halus.
Senang je kan, rasa ala-ala Choc Cream Chip starbucks. Tambah topping whipping cream, so yummyyyy.
Kalau nak rasa Java Chip (Mocha) boleh tambah Cafe Latte Farm Fresh.
Baca Lagi Di Sini:
Langkah Mudah Buat Kek Batik Sedap Tanpa Telur, Biskut Rangup Coklatnya Lembut!
Cara Buat Jus Avokado Yang Fresh, Creamy Lagi Sedap! Sangat Bagus Untuk Wanita Hamil
MW:Menarik boleh cuba resipi ‘air mahal’ ni. Nak beli bukannya murah, lebih jimat buat sendiri dan yang pastinya puas hati minum.
Sumber: Mohd Fadzil
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi AYAM GORENG SEMPOI, Makan Dengan Nasi Putih Pun Dah SEDAP Sangat!

Isi Kandungan
ToggleAyam goreng boleh dikatakan menu kesukaan anak-anak yang cukup mudah disediakan. Kalau boleh, setiap hari anak nak makan ayam goreng. Jika selalu kita goreng dengan garam dan kunyit sahaja, mak-mak boleh cuba buat ayam goreng sempoi yang rangup, wangi, sedap dan isinya kekal ‘juicy’ ini. Makan dengan nasi putih, nasi lemak, atau ratah begitu sahaja pun dah sedap.
Boleh cuba resipi dan tip yang dikongsikan oleh Puan Umi Watie ini sebagai panduan;
Pagi tadi anak request nak makan ayam goreng lepas balik sekolah. Senang saja tu, pejam mata Umi buat. Haha nampak nau nipu . Ayam goreng rempah sempoi siapppp! Makan dengan nasi panas pun sodap.
Resipi Ayam Goreng Sempoi
Bahan-Bahan:
Ayam
Telur
Serbuk kunyit
Serbuk Kari
Daun kari
Tepung jagung
Garam
Cara Membuat:
1. Gaulkan semua bahan sampai sebati. Kakchik guna tangan je. Kalau nak guna bulu mata pun boleh. Takde hal lah.
Perapkan dalam peti sejuk sekejap. Nanti boleh goreng bila-bila nak makan.
2. Gorengkan sampai garing, guna api perlahan je. Dah garing elok angkat Dan toskan. Boleh lah dihidangkan dengan nasi putih mahu pun nasi berperisa macam nasi goreng tu.
Kakchik goreng peha ayam, senang semua dapat sama rasa.
Ini gambar selepas ngap. Juicy kan? Kalah ayam goreng kedai mamak tau.
Wangi, sedap dan mudah membuatnya. Makan dengan nasi putih pun dah sedap sangat dah.
Selamat mencuba.
Baca Lagi Di Sini:
Nak Anak Bijak, Biasakan Bagi Makan Ikan 2 Kali Seminggu Berbanding Ayam Goreng
Resipi Ayam Goreng Crispy Ala-Ala KFC, Salut Dengan Tepung Protein Tinggi!
Resipi Jilat Jari Ayam Perap Mayo, Digoreng Boleh Dibakar Lagi Sedap!
Mingguan Wanita: Memang nampak sedap sungguh ayam goreng yang dikongsikan ini. Apatah lagi makan dengan nasi panas.Kulitnya rangup, isinya elok ‘juicy’. Mesti anak-anak suka.
Sumber: Umi Watie
SERTAI & DAFTAR SEKARANG KURSUS KEMAHIRAN ASAS BANGKIT WANITA:
Yuran murah dan berbaloi-baloi. Klik link di bawah ini:
Jahit Baju Kurung Pesak : https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/
Cookies Viral : https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-buat-sampai-jadi/
Kuih Frozen : https://toko.ideaktiv.com/product/aneka-kuih-frozen/
Roti & Bun : https://toko.ideaktiv.com/product/asas-bakeri/
Untuk pertanyaan hubungi : 019632875
Mingguan Wanita boleh diikuti di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
Telegram Bangkit Wanita: https://t.me/bangkitwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Sendiri Sos Putih Arab(Thoumiah), Cicah Ayam Daging Bakar, Memang Sedap!

Isi Kandungan
ToggleBuat sendiri Sos Putih Arab (Thoumiah), cicah ayam atau daging bakar, memang sedap dan puas hati makan. Bukan apa, jika selalu makan di restoran makanan arab, mesti selalu jumpa sos putih Arab (Thoumiah) ni.Terutamanya jika kita beli shawarma. Rasanya memang sedap, lemak masam dan wangi bawang putih.
Namun bila beli memang tak puas makan sos ni, selalu dapat sikit je. Lebih puas hati makan bila kita buat sendiri je. Nak buat pun mudah.
Ikut resipi dan cara yang dikongsikan oleh Hazieq Azie ini.
Sos Putih arab(Thoumiah). Biasa kalau beli shawarma mintak add extra 2 benda. Pickle dan sos Putih ni. Disebabkan 1 bekas 4oz yang kecil tu, agak mahal. Maka version sis buat ni..Puas makan. Buat ratah-ratah.
Bahan-Bahan:
2 biji Putih telur
9 ulas Bawang Putih
Garam 1/2 sudu teh (ikut Masin Masing-masing)
Lemon separuh (perah ambil jus)
Minyak masak @minyak sayur 1 1/2cawan
Cara Membuat:
1.Blend semua bahan. Cuma masukkan minyak masak sedikit demi sedikit untuk kegebuan yang memuaskan.
2.Dah sebati semua, sedia untuk dimakan.
3.Tak habis, simpan dalam peti ya. Cicah ayam dging bakar, halah… Lazezzz.
Selamat mencuba semua.
Baca Lagi Di Sini: Sos Cili Rasa Pedas-Pedas Manis! Wanita Ini Kongsi Resepi Arwah Umi
Artikel Popular: Chef Kongsi FORMULA Sukatan Hasilkan Sos Cili Sendiri, Siap Boleh Buat Jual!
Mesti Baca: Wanita Ini Kongsi Resepi Sos Pedas Asam Jawa Original Thai, Sesuai Dibuat Bahan Pencicah Segala Jenis Daging
Mingguan Wanita: Menariknya boleh buat sendiri Sos Putih Arab (Thoumiah) ini. Puas hati makan boleh cicah dengan daging atau ayam bakar juga.
Sumber: Hazieq Azie
Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita
ZAMAN DAHULU BOLEH LAH NAK PERMAINKAN WANITA. SEKARANG ‘BIG NO’ Wanita hari ini PANTANG DICABAR!
Pernah diperlekehkan? Dipijak kepala? Buli atau takut berdepan masalah hidup? Dengar apa nasihat pakar. Jom sertai webinar sehari, AURA: Wanita Pantang Dicabar ini.
Klik link ini untuk daftar penyertaan: https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aura-wanita-pantang-dicabar/ atau whatsapp : http://www.wasap.my/60196328758/DaftarAura
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ayam Masak Garing Tak Guna Air Langsung, Pedas Tapi Sedap Sangat!

Isi Kandungan
ToggleBiasanya kalau mak-mak masak mesti akan letak air sedikit agar ada kuah. Tapi kalau suka masakan yang kering, pedas dan berempah penuh aroma sesekali boleh cuba resipi mudah masakan India ini, iaitu Ayam Masak Garing. Mudah nak buat, bahan-bahan pun tak banyak.Sedap dimakan bersama nasi putih panas, nasi tomato, pulut dan sebagainya.
Berikut perkongsian resipi daripada Puan Kalaivani Krishnasamy sebagai rujukan;
“Hari ni Kalai nak share resepi yang paling mudah, resepi tanpa air.Rasa lain..sekali cuba mesti nak lagi. Ayam masak garam kalau translate dari Tamil. Tapi kita tulis ayam masak garing lah ye”.
Bahan-Bahan:
Jintan manis
Bawang Putih
Cili kering
Sebiji tomato besar
Sesudu besar serbuk kunyit
Ayam
Daun kari
Cara Membuat:
1.Panaskan minyak.. tumis halba campur dan jintan manis.
2.Masukkan bawang putih.. banyak sikit ye.
3.Bila bawang dah masak, saya masukkan cili kering. Sila buang biji dulu ye.Saya guna cili bulat.Boleh pakai yang biasa tu, rasa memang sama.
4.Letakkan tomato besar yang dihiris.
5.Gaul dulu, kemudian masukkan serbuk kunyit dalam satu sudu.
6.Diikuti garam supaya tomato dan bawang cepat empuk.
7.Sekarang dah boleh masukkan ayam yang sudah dibersihkan.
8.Gaul sebati dengan api sederhana. Masukkan daun kari.
9.Gaul-gaul sampai cili kering tu layu/pecah dan ayam masak. Masak sampai cili kering hancur. Agak-agak dah nampak semua sebati.
Hasilnya macam ni.Resepi ni tak pakai air langsung ye. Jika kering sangat, hanya renjiskan air sedikit. Tu pun kalau perlu. Ayam ni memang pedas tapi mabeles dan sedap sangat.
Mudah kan.. bahan pun tak banyak.Akhir sekali, perah lemon sikit.. sebatikan rasa dia. Siap!
Taburkan daun ketumbar/sup. Kalai pekena dengan Nasi Tomato.
Cantik kejadian kan.. mesti tambah-tambah lagi nasi kan.
Selamat mencuba semua!
Info Ekstra!
Resepi ni tak perlukan air. Air bawang dan tomato dah cukup. Tu yang kalai suruh masukkan bawang banyak-banyak.
MW: Menarik kan, resipi Ayam masak garing ni. Mak-mak boleh cuba buat di rumah nanti. Yang pastinya rasanya sangat sedap dan mudah nak buat!
Baca Lagi Disini: Ayam Kari Kering Pedas Merecik! Buat Yang Tak Gemar Lauk Berkuah
Sumber: Kalaivani Krishnasamy
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI