
Isi Kandungan
ToggleBiasanya mak-mak buat cendol sendiri atau beli yang dah siap di kedai? Kali ini kalau ada yang nak merasa buat sendiri, boleh godek resepi yang dikongsi Puan Syuhaila Ahmad.
Apa yang menarik, dia cuma menggunakan acuan maruku, bukan acuan cendol. Tengoklah hasilnya, sangat ‘helok’.
Bahan-bahan:
1 cawan tepungg beras
1 sb tepung jagung atau tepung ubi
4 helai daun pandan
3 cawan air (blend dengan daun pandan)
secubit garam
1 sk air kapur
Boleh guna sedikit pewarna jika nak warna lebih terang
Cara Buat Cendol
- Satukan semua bahan – tapis
- Masak dgn api kecil sampai pekat dan berkilat (kental).
- Masukkan dalam acuan maruku atau acuan roti jala (macam dalam gambar – tapi dah dipotong sedikit muncungnya supaya mudah keluar) atau piping beg.
- Picitkan kedalam bekas yang diisi air.
Haa.. nampak tak betapa mudahnya kerja mak-mak. Jadi sekarang mak-mak boleh buat sendiri cendol walaupun tak ada acuan cendol macam orang dulu-dulu guna.

Selamat mencuba.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Letak Gula Kabung & Udang Kering, PES TOMYAM Homemade Lebih Cantik, Sedap!

Isi Kandungan
ToggleTomyam antara menu kegemaran keluarga. Rasa masam, pekat, pedas secukup rasa. Jika selalu kita beli je pes tomyam, sebenarnya boleh buat sendiri je di rumah. Lebih puas hati, jimat, sedap, bersih dan terjamin status halalnya. Ikut sukatan ini, boleh dapat 3 botol kecil. Rahsia untuk dapatkan warna pes tomyam yang cantik ialah menggunakan gula kabung dan rasa pes ini akan lebih sedap apabila ditambah sedikit udang kering.
Boleh cuba resipi pes tomyam yang dikongsikan oleh Puan Shamliah Ibrahim ini sebagai rujukan;
Buat siap nanti senang nak masak. Sesuai untuk;
Tomyam seafood dan ayam
Nasi goreng tomyam
Macaroni tomyam
Dan semua jenis masakkan yang menggunakan pes tomyam
Bahan-Bahan:
4 senduk cili kering kisar
1 senduk minyak masak
1 keping gula kabung
4 sudu makan sos ikan
3 sudu makan asam jawa
1/2 cawan kecil air
Bahan Kisar:
3 biji bawang besar
12 ulas bawang putih
5 inci lengkuas
3 inci belacan
12 batang serai
15 helai daun limau purut – buang uratnya
Cara Membuat:
1. Satukan semua bahan-bahan kisar dan kisar halus. Ketepikan.
2. Panaskan minyak masak dalam kuali. Kemudian tumis cili kisar terlebih dahulu.
3. Masukkan bahan kisar tadi. Tambahkan juga gula kabung, sos ikan, asam jawa dan air.
4. Gaul semua bahan hingga sebati dan masak menggunakan api perlahan selama 45 minit hingga 1 jam sehingga pes pecah minyak.
5. Bila sudah siap, sejukkan pes tomyam dan masukkan ke dalam botol.
6. Simpan pes tomyam di dalam peti sejuk dan bolehlah digunakan dalam masakan harian anda.
7. Nak masak tomyam guna pes ini mudah sahaja. Hanya perlu tambahkan isi ayam, makanan laut dan sayuran. Jangan lupa masukkan serai, lengkuas, daun ketumbar, perahan limau nipis dan daun limau purut untuk rasa lebih enak dan beraroma.

Info Ekstra:
- Sukatan di atas akan dapat 3 botol kecil pes tomyam. Jika nak buat dalam jumlah sikit, kurangkan jumlah bahan yang digunakan.
- Pes akan rasa lebih sedap jika guna udang kering. Jika suka, boleh tambah 2 sudu makan udang kering dalam bahan kisaran.
- Urat tengah daun limau purut perlu dibuang bagi mengelakkan pes rasa pahit.
- Selain jus asam jawa, boleh juga menggunakan jus limau nipis.
- Terpulang nak letak gula apa. Ikut apa yang ada di dapur rumah sendiri. Saya letak gula kabung sebab nak bagi warna pes yang cantik dan tak rasa manis pun di pes.
Semoga Bermanfaat, Selamat Mencuba!
Mesti Baca:Masak TOMYAM Selalu Rasa Kurang, Letak KETUMBAR JAWA Bertambah Sedap!
Baca Lagi Di Sini:Resipi Rahsia Kuah Tomyam Sedap! Pedas, Masam & Pekat Rasa Sama Macam Makan Dekat Restoran Thailand
Artikel Menarik:Pes TOMYAM Homemade Sedap, Halal Tanpa Ragu-Ragu Sesuai Juga Untuk Masakan Bergoreng!
Mingguan Wanita: Puas hati bila buat sendiri pes tomyam ni di rumah. Bila nak masak dah senang. Lebih jimat, terjamin halal dan bersih bila buat sendiri.
Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Puding Biskut Marie Kurang Manis, Mewah Rasa Coklat, Begini Cara Nak Buat

Puding Biskut Marie Kurang Manis, Mewah Rasa Coklat, Begini Cara Nak Buat
Puding biskut Marie berlainan dengan kek batik. Lebih mewah dengan coklat, puding biskut Marie lebih lembut dan berkrim. Siapa yang suka coklat pasti puding biskut Marie ini membuatkan anda ‘jatuh cinta.’
Tak susah pun nak buat puding biskut marie ini. Bahan-bahan yang diperlukan pun tidak banyak dan mahal. Pendek kata sesuai untuk mak-mak yang anak ramai. Kalau nak lagi rasa mewah, boleh buat topping coklat dengan mengikut resipi yang dikongsikan Muhammad Ali ini. Nampak kemas dan cantik.
PUDING BISKUT MARIE (EDISI KURANG MANIS)
LAPISAN PERTAMA: COKLAT
12gm agar-agar tali
4 cawan air (1 cawan air = 250ml)
1 cawan dairy whipping cream (kalau tiada, gantikan dengan susu cair)
1 sudu makan mentega (tak kisah salted or unsalted. Pakai buttercup pun boleh) – beli online di sini
7 sudu makan serbuk koko
1 sudu makan serbuk nescafe
5 sudu makan milo (sudu makan tu yang sudu besar kita buat makan apa-apa tu tau)
Secubit garam
½ cawan dark chocolate
¾ cawan gula (190 gram gula)
LAPISAN KEDUA: PUTIH
6gm agar-agar tali
2 cawan air
1 cawan susu cair
¼ cawan gula (80gm gula)
1 sudu kecil essen vanilla
CARA MENYEDIAKAN LAPISAN PERTAMA: COKLAT
1. Masukkan 4 cawan air + 12gm agar-agar tali yang telah dibasuh. Biarkan mendidih dan terlerai agar-agar tali tadi.
2. Kemudian baru masukkan ¾ cawan gula. Kacau sebati hingga gula larut.
3. Dah larut masukkan 5 sudu makan milo + 1 sudu makan serbuk nescafe. Kacau sebati.
4. Dah sebati masukkan pula 7 sudu makan serbuk koko. Kacau sebati.
5. Selepas itu, masukkan 1 cawan dairy whipping cream atau susu cair. Kacau sampai separuh sebati.
6. Masukkan 1 sudu makan mentega. Gaaul sebati biar sampai jadi sekata dan satu warna serta tiada ketulan. Bila nampak dah sebati biarkan mendidih. Jangan kacau. Biarkan ia mendidih dalam 1-2 minit sahaja.
7. Bila dah mendidih tadi, masukkan ½ cawan dark chocolate. Kacau atas api yang perlahan. Dah sebati, terus tutup api.
8. Masukkan secubit garam, kacau sebati dan biarkan dalam 3-4 minit baru tuang atas loyang saiz 8 inci.
9. Tuang atas loyang dulu adunan tadi, sampai tak nampak base loyang, kemudian baru letak biskut marrie. Dah penuh satu loyang, tutup balik dengan adunan coklat tadi sampai menutupi lapisan marie tadi.
10. Setkan dalam peti 2 minit sahaja, kemudian sambung letak lagi biskut marie. Dan terus tutup dengan lebihan coklat tadi.
11. Jadinya, ada 2 lapis je lapisan biskut marie tadi. Setkan dalam peti sementara buat lapisan putih.

CARA MENYEDIAKAN LAPISAN KEDUA: PUTIH
1. Letakkan 2 cawan air + 6 gm agar-aagar tali yang dah dibasuh. Biarkan mendidih dan terlerai agar-agar tali tadi, baru masukkan ¼ gula. Dah larut masukkan 1 cawan susu cair.
2. Kacau sebati dan biarkan mendidih dalam 1-2 minit. Tutup api dan masukkan 1 sudu kecil esen vanila. Gaul sebati, ketepikan dalam 3-4 minit baru tuang atas lapisan coklat yang dah set tadi.
3. Cucuk-cucuk dengan garpu dulu agar lapisan melekat dan tak terpisah bila potong.
4. Tuang rendah dan perlahan-lahan. Setkan dalam 4 jam dan boleh makan.
Kredit resipi: Muhammad Ali @ Mr Ali
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Susu Badam, Bukan Saja Bagus Untuk Ibu Hamil Tapi Untuk Anak Pun Sama!

Isi Kandungan
ToggleBanyak sebenarnya khasiat susu badam ini tambah buat mak-mak hamil dan anak yang sekolah. Tak payah beli sebab anda boleh mencuba sendiri buat susu badam dirumah ikut resepi Puan Farhan ini. Jimat dan lebih sihat.
Sebenarnya khasiat susu ini sesuai untuk ibu mengandung, menyusu dan kanak kanak 6 bulan ke atas.
Rasa susu badam ini lebih sedap kalau campur kurma banyak banyak. Manis manis lemak gitu.
Bahan bahan:
1. Badam ( saya guna tak sampai 1/2kg pun. Agak agak lah ya banyak mana.
2. Kurma (saya beli yg dah lembik jadi tak rendam. Buang kulit dan terus blend. Nak manis blend kurma banyak dalam 10 biji ke. Ini suka hati.
Cara Nak Buat Susu Badam
1. Rendam badam semalaman (8 jam).
NOTA:
Kenapa Badam Perlu Direndam
Kerana kulit coklat badam mengandungi tanin yang menghalang penyerapan nutrien. Sebaik sahaja anda merendam badam, kulit akan mudah tertanggal dan membolehkan kacang memberi semua nutrien dengan mudah.
2. Selepas 8 jam boleh buang air dan tos. Kemudian buang kulit badam.
3. Then, blend bahan bahan menggunakan air masak.
4. Selepas blend tapis( Repeat 3-4x).
5. Simpan dalam peti ais. Kalau nak tahan lama simpan dalam freezer.
Susu badam sangat bagus tau.
Ini alternatif buat anak anak yang ada allergic kepada susu lembu. In case mama tak cukup supply susu ibu boleh lah topup susu badam.
Kos beli badam dalam belas-belas ringgit ja. Kurma tu bawah rm10.
Jimat dan sedap.
Antara khasiat badam adalah dapat:
1) Menguatkan memori.
2) Melancarkan peredaran darah.
3) Mempunyai folate yang tinggi, jadi baik untuk ibu mengandung tau. Membantu menghalang kecacatan.
4) Mencantikkan kulit.
5) Kalsium tinggi sama macam susu biasa.

Badam Bagus Untuk Otak
Kaum ibu di India sangat menggalakkan dan mengamalkan pemakanan Badam pada anak-anak mereka terutama yang masih belajar.
Orang dewasa yang semakin meningkat sangat baik mengambil badam untuk mengurangkan risiko keradangan yang boleh menyebabkan gangguan otak termasuk demensia dan penyakit Alzheimer.
Khasiat Untuk Anak
Untuk anak-anak pula ia sangat baik utk otak dan minda. Cergas dan cepat menghafal. Kalau malas nak buat susu badam, boleh amalkan cara ini saja. Tapi tidak semua anak-anak suka makan badam mentah yang kembang.
Rendam 3 biji badam mentah setiap malam biarkan kembang sampai esok pagi. Bila dah kembang bagi anak-anak makan badam tu. Apa rasanya?
Mestilah tak sedap tapi sangat BAGUS untuk otak. Jadi kalau anak-anak tak suka makan macam tu, lebih baik buatkan dia susu badam.
Minum secawan kecil sebelum tidur dah bagus. Boleh minum sejuk atau panas. Sebaiknya panaskan sedikit dan tambahkan serbuk coklat seperti milo atau apa-apa juga flavour coklat. Memang sedap.
Jadi apa lagi, jom la cuba!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI