
Raya tinggal berberapa hari lagi. Masih sibuk cari idea untuk buat kuih ye! Atau ada yang nak tambah kek last minute pulak. Tak payah nak pening-pening, mak-mak boleh cuba kek brownies yang memang gerenti sedap dan cara nak buat pun senang. Gerenti jadilah.
Jom, ikuti cara mudah resipi oleh Puan Azlina Ina yang dikongsinya.
Brownies Raya
Bahan- bahan:
125 gram butter (senang 1 butter potong 2)
1 blok 1/2 coklat beryls (pilih dark) – Dalam 1 plastik 1 kg ada 4 bar kan so ambik 1 bar 1/2 sahaja – Cairkan
3 biji telur
1/2 cawan gula perang ( tak nak manis, kalau nak manis boleh letak 1 cawan)
Kacaukan.
Masukkan coklat yang dicairkan tadi dalam bekas yang ada telur dan gula tadi (kacau dulu) Pastikan masukkan coklat ketika panas-panas.
Akhir sekali, masukkan 3/4 cawan tepung self rising. Kacau sebati
Lapik loyang 8×8 dengan baking paper, wajib lebih kan kiri kanan bekas.
Tuangkan adunan dan masukkan dalam oven pada suhu 140-150 ‘c yang dipanaskan seketika. Bakar selama 50-1 jam.

Siap.
Mudah sangatkan.
Resipi: Azlina Ina
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Chicken Nugget Untuk Anak, Cuma Kena Rebus Dan Bekukan

Isi Kandungan
ToggleNak beli Chicken Nugget macam yang dah siap bukan elok sangat, lebih selamat kalau buat sendiri. Nak makan banyak pun tak kisah sebab buat sendiri.
Resepi daripada Puan Nurul Natasya Abidin ini tak renyah sangat sebab sekali buat boleh simpan peti. Nanti nak goreng balut je dengan telur dan tepung. Terus boleh ngap!
Bahan-bahan Buat Chicken Nugget
Ayam bahagian dada – blend
Daun sup – cincang halus
Carrot – cincang halus
Tepung ubi – 2 sudu
Tepung gandum – 5 sudu
Garam
Lada sulah
Cara buat:
Rebus / kukus semua bahan. Bekukan.

Bila nak goreng gaul dengan telur dan salut ( tepung gandum + tepung jagung )
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Bihun Goreng Udang Kering 12 Sudu Gula VIRAL, Resipi Arwah Tok Nek!

Isi Kandungan
ToggleBihun goreng antara menu kegemaran ramai dan cukup mudah disediakan. Sesuai dinikmati ketika sarapan pagi mahupun minum petang. Jika selalu bihun goreng yang disediakan ‘meriah’ dengan pelbagai rencah, sos dan sayur-sayuran, namun resipi viral Bihun Goreng Udang Kering resipi arwah Tok Nek ini luarbiasa sedapnya. Meskipun hanya menggunakan bahan asas dan ringkas tanpa sayur-sayuran. Ramai yang telah mencuba resipi viral ini, dan mengakui kesedapan bihun goreng ini.
Boleh cuba kelainan bihun goreng udang kering seperti yang dikongsikan oleh arwah Tok Nek, Mohd Shukur Mohd Shukur ini.
Hari ini saya masak bihun yang agak mewah pada zaman arwah toknek saya. Bihun yang agak rare pada zaman dia, penuh aromatik yang penting authentic resipi dari arwah Tok nek saya.
Maybe sama pembuatannya dengan sesetengah orang kat sini, tapi bagi saya ni lah makanan yang arwah Tok nek selalu buat masa dia sihat dulu. Kami memang rapat dari saya kecik, boleh dikatakan 60% saya duduk dengan arwah Tok nek dan arwah Tok saya berbanding dengan family, sebab arwah ayah saya dulu berniaga kedai makan.
Di sini saya lampirkan resipi macamana cara pembuatan bihun ni. Semoga menjadi asbab mengalirnya pahala kepada arwah-arwah yang telah kembali menemui pencipta-NYA.
BIHUN GORENG UDANG KERING
Bahan-Bahan:
1 Peket Bihun (Rendam Air Biasa)
Sepeket Kecil Udang Kering
*3 Biji Bawang Rose
*2 Ulas Bawang Putih
* 4 tangkai Cili Kering
* Belacan Bakar (Sikit Saja)
* Asam Jawa (Sebesar Duit 20 Sen)
12 Sudu Teh Gula
2 Sudu Teh MSG
½ Sudu Teh Garam x 7
½ Sudu Teh Serbuk Kunyit
Cara Membuat :
1. Bakar Belacan.
2. Blender bahan yang bertanda* sampai hancur (Air jangan banyak)
3. Goreng udang kering dalam minyak. Bila agak masak masukkan bahan kisar tadi. Tumis sampai naik bau.
4. Masukkan perasa, tumis seketika lagi. Bila nampak pecah minyak baru masukkan bihun.
5. Kacau sebati bihun, buka api perlahan untuk dapatkan hasil bihun tak hancur. Biar bihun jadi lembut sendiri. Kalau perlu hanya masukkan sedikit air.
6. Nak tahu bihun dah masak elok, kita akan nampak asap di permukaan atas bihun.
Siap!
Selamat Mencuba. Ilmu Allah semata-mata, saya tak pandai apa-apa.
Baca Lagi Di Sini:
Resipi AYAM PANDAN Mudah & Sedap, Perap Guna Perencah Bihun Goreng!
Kaedah BETUL Goreng Bihun, Barulah Tak Hancur, Putus-Putus & Lembik
BAKSO Homemade Resipi Original Dari Indonesia, SEDAP Tak Boleh Bawa Bincang!
Mingguan Wanita : Menarik juga resipi Bihun Goreng Udang Kering ni, Walaupun guna bahan-bahan asas dan nampak ‘kosong’ je, namun luarbiasa sedapnya. Kena cuba buat sendiri resipi ini nanti.
Sumber: Mohd Shukur Mohd Shukur

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Batik Lembut Gebu, Seloyang Dapat 16 Potong, Boleh Buat Niaga!

Isi Kandungan
ToggleSedapnya kek batik! Lembut, gebu dan ‘melting’ dalam mulut bila dimakan. Kalau nak dibuat niaga pasti jualan laris. Order sentiasa tak pernah putus.
Kali ini kita boleh cuba resipi dan cara buat kek lapis perkongsian seorang peniaga kek batik dari Kuantan, Pahang ini.
Semenjak dia menjual kek lapis viral ini, order yang diterima tidak pernah putus. Oleh itu dia mahu berkongsi rezeki dengan berkongsi resipi kek batik viral lembut dan gebu ini.
Boleh Cuba Resipi Kek Batik Perkongsian Arnie Abdullah Ini.
“Kek batik viral yang lembut gebooosss. Memang jadikkk nih…Batik melting tobak sedakkk gaisss…bole buat niage sebab teman pun dah buat niage haaaa…Alhamdulillah tak pernah putus order lagi. Sempena jumaat yang barakah ni teman mau share resepi dengan u alls. Cara membuat pada setiap gambar.”
Bahan-bahan
125g buttercup
8 sudu besar susu pekat
5 sudu besar milo
1 sudu besar serbuk koko
1/2 cawan air panas
sebiji telur
1 sudu besar esen vanilla
400g biskut meri (saya beli biskut meri di bakery je)
Baca Sini Juga:
Wanita Ini Kongsi Resipi Kek Buah Jualannya Selama 15 Tahun, Jom Buat!
Resipi Kuih Lapis Ubi Kayu 3 Warna, Masak Guna Pengukus Sahaja!
Cara Buat
1-Masukkan butter dan cairkan butter, Nak cair semua boleh, nak cair separuh terus masuk bahan lain pun boleh. (Masak guna api perlahan). Saya terus je masuk susu pekat ni sebelum butter habis cair. Lambat sangat eh nak nunggu..kiki…(Masak guna api perlahan).
2-Selepas itu masukkan milo. Nyum nyum nyum (Api masih lagi perlahan). Masukkan pula serbuk koko. Tak kisah cap apa asalkan serbuk koko yea. (Api masih perlahan tau). Selepas itu kacau-kacau.
3-Matikan api sekejap. Lepas itu masukkan sebiji telur. Terus kacau-kacau. Laju sikit kacaunya sebab nak bagi telur itu cepat sebati dan tidak berketul-ketul. (Step ini masa api tengah padam tau). Masa inilah masukkan esen vanilla terus. Selepas itu masukkan biskut meri yang dipatah dua itu. Masa step ini nyalakan balik api. Guna api biasa jangan api perlahan dah.

4-Kacau-kacau sampai sebati dan kering gituu. (Kacau-kacau sikit kemudian tunggu sekejap. Lepas itu kacau pula dengan perlahan supaya biskut meri tak hancur). Kacau sampai sebati betul dan kering. Masukkan dalam Loyang. Tolak-tolak dengan sudu dan ratakan semua.
5-Selepas itu bubuh la ganache kat atasnya. Tak nak bubuh pun tak apa. Sejukkan bawah kipas sekejap. Selepas itu masukkan ke dalam peti ais. Sejukkan dalam 3 hingga 4 jam. Keluarkan dari peti ais dan potong. Saya pakai Loyang 8 x 8. Potong dapat 16 pcs. Camni la saya packing untuk jual. Kalau nak yang sebiji pun boleh.
MW: Bolelah buat kek batik ini untuk dimakan mahu pun untuk dijual. Pasti sedap sebab ramai sudah beli kek batik ini.
Sumber: Arnie Abdullah
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI