Raya tinggal berberapa hari lagi. Masih sibuk cari idea untuk buat kuih ye! Atau ada yang nak tambah kek last minute pulak. Tak payah nak pening-pening, mak-mak boleh cuba kek brownies yang memang gerenti sedap dan cara nak buat pun senang. Gerenti jadilah.
Jom, ikuti cara mudah resipi oleh Puan Azlina Ina yang dikongsinya.
Brownies Raya
Bahan- bahan:
125 gram butter (senang 1 butter potong 2)
1 blok 1/2 coklat beryls (pilih dark) – Dalam 1 plastik 1 kg ada 4 bar kan so ambik 1 bar 1/2 sahaja – Cairkan
3 biji telur
1/2 cawan gula perang ( tak nak manis, kalau nak manis boleh letak 1 cawan)
Kacaukan.
Masukkan coklat yang dicairkan tadi dalam bekas yang ada telur dan gula tadi (kacau dulu) Pastikan masukkan coklat ketika panas-panas.
Akhir sekali, masukkan 3/4 cawan tepung self rising. Kacau sebati
Lapik loyang 8×8 dengan baking paper, wajib lebih kan kiri kanan bekas.
Tuangkan adunan dan masukkan dalam oven pada suhu 140-150 ‘c yang dipanaskan seketika. Bakar selama 50-1 jam.
Siap.
Mudah sangatkan.
Resipi: Azlina Ina
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sagu Gula Melaka Cantik Sebiji-Sebiji Tak Berketul, Rendam & Lalukan Air SEBELUM Tos!
Isi Kandungan
ToggleBahagiannya dapat menikmati Sagu Gula Melaka sebagai pencuci mulut. Manis lemak dan kenyal rasanya, dimakan pula waktu sejuk-sejuk, memang sedap! Namun, jika tak ikut cara yang betul, tekstur sagu yang telah direbus jadi tak cantik dan melekat berketul-ketul.
Menerusi perkongsian tip oleh Puan Shida Ambok, rupanya sagu yang telah direbus perlu dilalukan dengan air terlebih dahulu bagi mengelakkan iya bergumpal.
RESEPI SAGU GULA MELAKA SEGERA
Teringin nak buat manisan untuk anak-anak. Tapi Shida ni bukanlah jenis selalu masak sangat.
Almaklum, hari-hari keje balik dah malam. Kalau masak pun sebolehnya semua nak yang simple dan mudah.
Selalunya resepi sagu gula melaka ni orang wajib pakai gula melaka la kan. Tapi acikan je lah ye Shida guna instant. Janji anak dapat jugak merasa air tangan. Jom check it out resepinya.
Bahan-Bahan:
Sagu biji
Air
Pewarna makanan
Susu cair
Gula melaka instant
Cara Membuat:
1. Panaskan periuk yang berisi air secukupnya. Pastikan air banyak ya.
2. Cuci sagu biji sebelum masuk ke dalam periuk.
3. Masak sagu biji sehingga kesemua sagu biji tadi bertukar menjadi warna jernih.
4. Setelah itu tapis dan buang air dalam periuk. Untuk mendapat tekstur sagu tidak berkanji atau melekat-lekat. Rendam dan lalukan pada air paip sebelum tos.
5. Bahagikan kepada beberapa bahagian untuk di warnakan dengan pewarna makanan.
6. Setelah itu boleh lah diceduk ke dalam mangkuk dan disiram dengan susu cair dan gula melaka instant.
7. Sedia untuk disajikan. Jika makan sejuk-sejuk lagi mengancam jiwa.
Hasil kejadian. Sagu sebiji-sebiji tidak melekat .
Mudah sangat la kan. Cepat lazat sedap dimakan.
Kalau rasa nak share silakan.
Baca Lagi Di Sini:
Kuih Sagu Keras Berbiji Putih, JANGAN Cuci Banyak Kali, Kena KUKUS!
‘Kepok Lekor Ganu’ 3 Bahan, Specialnya Tak Guna Tepung Sagu Macam Orang Biasa Buat!
MW: Semoga perkongsian resipi Sagu Gula Melaka ini bermanfaat buat mak-mak yang nak mencuba buat sendiri di rumah. Ikut cara dan langkah yang dikongsikan ni, pasti jadi Sagunya sebiji-sebiji dan tak melekat berketul-ketul.
Sumber: Shida Ambok
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Lipat Terengganu, Mudah Buat Dijamin Sedap!
Isi Kandungan
ToggleKuih Lipat ini merupakan antara kuih tradisi Terengganu. Rasanya agak mirip karipap. Tak susah sebenarnya hendak membuat kuih ini. Ikuti saja langkah demi langkah yang dikongsikan oleh wanita kelahiran Terengganu ini,.
Mudahkan? Jom buat sendiri Kuih Lipat. Tak perlu ke Terengganu lagi untuk menikmatinya. Selamat mencuba!
Kuih Lipat Terengganu
Bahan inti:
150gram daging – potong kecil dan rebus
6 biji kentang – potong dadu
6-7 ulas bawang putih – hiris (2 biji blender)
5 biji bawang merah – hiris ( 3 bii blender)
3-4 labu bawang besar – potong dadu ( 1 biji blender)
Sedikit rempah gulai daging @ ayam
Sedikit rempah cap bunga Ros – jika ada
Sedikit daun sup – racik
Cili padi – pilihan
Garam dan gula
Minyak masak
Bahan Kulit:
3 cawan tepung gandum
3 cawan air
3 biji telur
Secubit garam
Sedikit air
Cara Membuat Kuih Lipat:
Satukan 2-3 sudu rempah kari daging bersama rempah cap Ros dan bawang kisar. Kacau sebati. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan tadi hingga pecah minyak. Biar seketika.
Bila dah pecah minyak, masukkan bawang-bawang yang dihiris dan dipotong dadu tadi. Kacau perlahan hingga masak. Masukkan pula daging yang telah direbus diikuti air rebusan daging. Biar mendidih.
Apabila nampak dah agak kering, masukkan ubi kentang. Gaul sebati, tambah sedikit air dan masak hingga kentang empuk. Kalau nak sedikit pedas, boleh masukkan cili padi. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Jangan masak terlalu lama takut hancur. Angkat dan masukkan ke dalam bekas. Tabur daun sup di atasnya dan kacau. Ketepikan.
Untuk membuat kulitnya; gaulkan gandum dan air, kacau rata. Masukkan tepung yang digaul tadi ke dalam pengisar, masukkan telur dan garam dan kisar untuk dapatkan kulit lagi cantik dan licin.
Panaskan kuali. Jika tak menggunakan ‘non stick pan’, boleh letak sedikit minyak supaya tak melekat. Sendukkan sedikit adunan tadi dan letak di tengah kuali. Ratakan seperti membuat lempeng.
Angkat apabila gelembung udara muncul di tengah dan di kelilingnya agak terangkat. Ulangi proses hingga selesai. Setelah itu, letakkan sedikit inti di bahagian tengah kulit dan gulung seperti popia.
Panaskan minyak dengan kuantiti yang banyak dan bolehlah goreng. Angkat dan tos. Selebihnya boleh simpan di dalam peti sejuk dan keluarkan bila hendak goreng. Jangan lupa Alaskan dengan plastik tiap lapisan kuih agar tak melekat.
Untuk membeli bahan-bahan dan kelengkapan memasak, boleh klik sini
Sumber: Lainatul Aisyah
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Lapis Labu Gedik, Ada Caranya Nak Biar Tahan Lebih Lama, Tak Mudah Basi & Lapisannya Cepat Masak!
Isi Kandungan
ToggleCantik sungguh Kuih Lapis Labu Gedik yang diberi nama oleh pemilik resipi Marlia Lia ini didalam perkongsian page Masak Apa Hati Ni (MAHN). Jika mak-mak rajin buat kuih pasti tahu, kuih yang selalunya menggunakan santan ni, agak susah nak tahan lama dan mudah basi.Nak buat kuih lapis pula agak renyah dan makan masa kerana perlu dikukus selapis demi selapis sehingga masak.
Rupanya ada cara tertentu yang dikongsikan oleh wanita ini agar kuih lapis ini boleh tahan lebih lama, tak cepat basi dan cepat dimasak setiap lapisannya.
Berikut merupakan perkongsian oleh beliau;
“Pagi ni saya buat Kuih Lapis Labu . Cantik tak? Yang pasti tiada pewarna tambahan sebab kuning labu dah memang cantik. Sebelum ni saya pernah share resepi Kuih Buah Melaka Labu. Ada yg dah try buat tak? Ni saya share pulak resepi Kuih Lapis Labu ya.Bolehla masukkan list menu untuk berbuka puasa nanti.Doakan saya sekeluarga dimurahkan rezeki, sihat selalu ye.”
Bahan-Bahan:
¼ biji labu saiz sederhana
4 cawan santan segar.
2 cawan tepung beras
½ cawan tepung gandum
½ cawan tepung jagung
¾ atau 1 cawan gula halus (Saya guna ¾ cawan sahaja.Kisar gula supaya senang larut)
¼ camca teh garam
Cara Membuat:
1.Mula-mula kupas labu, basuh dan kukus.
2.Kemudian kisar sehingga halus, anggaran ½ cawan selepas dikisar.Saya guna pengisar kering sahaja.
3.Dalam 1 bekas besar, campurkan dan gaul rata tepung beras, tepung gandum, tepung jagung,gula halus dan sedikit garam.
4.Panaskan dan kacau santan atas api perlahan hingga suam kuku.
5.Kemudian tuangkan santan suam ke dalam adunan tepung dan kacau sebati. Guna hand whisker kemudian tapis supaya tidak berketul-ketul.
6.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.Satu bahagian dicampurkan dengan labu.
7.Panaskan kukusan hingga air mendidih.Panaskan loyang yang dah disapu minyak terlebih dahulu.Loyang dah betul panas baru start melapis.Kukus dengan api sederhana.
8.Setiap lapisan, kukus selama 5minit.Lapisan terakhir kukus selama 20-25 minit.
Tips Ekstra!
- Saya guna loyang bulat saiz 9″
- Santan perlu dipanaskan terlebih dahulu supaya tak ambil masa lama nak mengukus dan kuih cepat masak.
- Untuk pastikan kuih tak cepat basi, selepas siap mengukus, buka penutup kukusan dan biarkan diatas api selama lebih kurang 5-10minit lagi, supaya wap air atas kuih kering, kuih tak cepat basi.
Selamat Mencuba!
Sumber: Marlia Lia
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI