Selain perubatan moden, jika mengalami masalah batuk boleh ikhtiar guna bahan-bahan semulajadi juga. Bukan apa peritnya bila batuk, sesak rasa didada, pernafasan jadi tidak lancar dan anak tekak pun sakit membengkak akibat kerap batuk.Jika dah cuba macam-macam cara tak berkesan, boleh cuba petua alternatif dan ikhtiar semulajadi menggunakan bahan yang ada di dapur sahaja untuk legakan batuk.
Boleh cuba cara yang dikongsikan oleh Puan Roszimah Ismailini sebagai panduan;
Hari ni nak kongsi resepi untuk menhilangkan batuk. Alhamdullilah serasi bagi saya. Dah berbotol makan ubat batuk tapi tak hilang juga last-last ikhtiar guna bahan-bahan semulajadi. Alhamdullilah menjadi.
RESEPI AIR LEMON
Bahan-Bahan:
4 biji lemon
1 bungkus gula Batu tebu
1/2 sudu teh garam
2 bunga cengkih
3 sudu besar madu
Cara Membuat:
1.Basuh lemon dengan garam, kemudian basuh.
2.Potong lemon kepada 4 bahagian kemudian hiris nipis-nipis dan buang biji sekali.
3.Tumbuk gula Batu tebu, bagi dia pecahan kecil (tujuannya senang larut)
4.Ambil periuk kemudian masukkan gula batu, lemon, garam dan cengkih
5.Masak sehingga gula larut. Kemudian matikan api dan tambah madu.
Ads
6.Dah sejuk simpan dalam peti ais.
Kalau nak minum, ambil 1 sudu besar campur dengan secawan air suam. In Shaa Allah semoga bermanfaat.
Mingguan Wanita: Jadi jika ada masalah batuk boleh cuba cara yang dikongsikan ini guna bahan semula jadi yang ada di dapur je. Semoga serasi dan batuk pun pulih.
Lebat sungguh dan memang meriah hasilnya apabila cili kampung yang ditanam, sekali petik sahaja pun dan boleh dapat sedulang! Memang jimat, tak perlu beli cili kampung lagi di pasar.
Rupanya ada caranya untuk dapatkan hasil cili kampung yang meriah merimbun macam ni.Selain dengan siraman air baja, kena pastikan pangkal pokok ditutup dengan sabut, untuk mengekalkan kelembapan tanah.
Bagi yang tanam pokok cili di rumah, boleh tip tanam pokok cili kampung yang dikongsikan oleh Puan So Na Ta ini supaya meriah hasilnya.
Memang simpan untuk raya. Halia & kelapa je kena beli. Dua pokok je yang dipetik, dapat satu dulang.
Tanam dalam bag beras pun dah ok.Sebelah bawah lapiskan dengan sabut kelapa untuk lembabkan tanah. Saya pun bukan tanam kat tanah, tanam dalam tong cat je.
Nak cantikkan daunnya dan banyak buah, biasanya yang saya buat kalau daun keriting saya akan potong pokok tu.Buang mana yang kerinting. Tinggalkan tiga atau empat jari dari tanah.Kalau pokok dah besar potong sejengkal dari tanah
Mingguan Wanita:Memang meriah dan lebat sungguh hasil cili kampung ni. Boleh ikut tip yang dikongsikan dan pastikan pangkal pokok ditutup dengan sabut, untuk mengekalkan kelembapan tanah.
Setiap tanaman ada cara dan kaedahnya yang tersendiri.Rupanya tanam kentang tak perlukan tanah yang luas. Jika mak-mak nak cuba tanam kentang, sebaiknya tanam dalam pasu dan guna pasu yang lebih tinggi. Bila naik anak pokok, atau pucuk baru barulah tambah tanah lagi, sedikit demi sedikit. Jika ikut cara yang betul, 2 bulan dan boleh tuai hasilnya. Segar dari kebun sendiri.
Boleh ikut tip tanam kentang dalam pasu seperti yang dikongsikan oleh Puan Zienie G-nie ini;
“Saya saja nak share pengalaman saya tanam kentang tahun lepas. Ni hasil selepas 2 bulan saya tanam. Sebaiknya tunggu lagi 2 bulan tapi saya bukan penyabar, excited nak tengok isinya”
Cara-Caranya:
Potong separuh kentang dan rendam bahagian yang dipotong suku tenggelam selama 4 hari. Ia bagi cepat keluar akar. Cucuk dengan lidi supaya tak terendam habis, nanti busuk tak keluar akar. Saya guna 4 biji kentang dibelah dua.
2.Bila dah naik tunas tanamkan dalam pasu, letak tanah 1 inci lepas tu letak kentang.
3. Tutup dengan tanah sikit, bila pucuk makin tinggi tambah tanah lagi. Begitulah seterusnya.
4. Saya siram sehari sekali dan saya tak letak baja cuma masa tanam saya ada campurkan tanah sawit.
Info Ekstra!
Waktu terbaik tuai ubi kentang sebaiknya tunggu daunnya mula menguning di bahagian bawah. Yang (saya) punya ni hasil selepas 2 bulan, daun masih segar.Sebaiknya tunggu lagi 2 bulan.
Bila pokok mula meninggi tambah lagi tanah sebab ubi kentang tu keluar melalui batang.
Daun kentang tak boleh dimakan. Kentang juga kena tenggelam sepenuhnya, tak boleh terdedah. Kentang yang terdedah matahari tak bagus dimakan. Contohnya bila beli kentang, ada bahagian yang hijau, tu tak bagus dimakan.
Mula-mula tanam tanah biar separuh bekas je, dah naik anak pokok baru tambah tanah lagi.
Saya tanam dalam pasu je, sebaiknya tanam dalam pasu yang lebih tinggi.
MW: Semoga perkongsian tip ini bermanfaat buat mak-mak yang nak cuba tanam kentang sendiri di rumah. Seronok bila tanam menjadi. Tuai segar dari kebun sendiri.
Geram dan sakit hati pula bila tengok pokok cili kerinting. Bukan sedikit tapi boleh dikatakan turut merebak pada tanaman lain. Terus hilang semangat untuk bercucuk tanam.
Kena boleh jadi kerinting terutamanya pokok cili? Kadang-kadang pelik juga dengan serangan serangga yang entah dari mana?
Jalan terbaik untuk elak pokok cili kerinting ini boleh saja gunakan semburan organik yang dibuat sendiri dengan bahan dapur yang ada di rumah. Inilah yang dikongsikan oleh Azuan Abdullah dalam tangani masalah ini.
Malahan, semburan serangga ini bukan saja digunakan untuk pokok cili tapi juga pada pokok tanaman yang lain.
Mesti ramai yang stres bila pokok cili jadi kerinting. Tiba-tiba je semangat berkebun boleh jadi down teruk!
Mungkin ada yang tak tahu, macam mana pokok cili boleh jadi kerinting?
Ada 4 jenis perosak yang boleh menyebabkan pokok cili jadi kerinting
1. Thrip
2. Afid
3. Lalat putih
4. Hamama
Semua perosak ini akan hisap cecair pada pucuk/daun cili dan ini menyebabkan pokok cili kita jadi kerinting. Jika tidak dikawal, ia boleh menyebabkan pokok cili dijangkiti penyakit virus. Ini yang paling seram. Huhu.
Bila pokok kena virus, tak akan ada pucuk baru yang tumbuh.
Bila tak ada pucuk baru tumbuh, bunga pun tak ada.
Bila bunga tak ada, macam mana buah nak ada kan.
Bila buah tak ada, kita pun jadi stress.
Bila kita stress, ngan pokok-pokok kita cabut. Wuaaa..
.
Jangan panik dan risau. Sebenarnya, kita boleh cegah pokok cili daripada jadi kerinting. Caranya guna racun organik buatan sendiri. Kami panggil “Instant Control”.
Kiranya instant control ni la senjata utama saya untuk mencegah pokok cili dirumah daripada jadi kerinting.
Semua perosak tersebut sangat takut dengan cecair oren ni. Pecah perut dan kekeringan la tubuh mereka bila kena cecair ni.
Caranya sangat mudah. Guna bahan-bahan yang ada di dapur rumah kita je. Bahan-bahan tersebut adalah
1 kg @ 1 bahagian : Bawang putih
1 kg @ 1 bahagian : Cili api
1 ketul @ 100 gram : Sabun buku cap buruh/kapak
10 liter @ 10 bahagian : Air
Cara-caranya:
1. Ini bahan-bahan yang digunkaan.
1 kg bawang putih @ 1 bahagian
1 kg cili padi @ 1 bahagian
1 ketul sabun buku cap buruh/kapak
10 liter air @ 1 bahagian
2. Pastikan bawang putih di buang kulit.
3. Masukkan bawang putih ke dalam blender. Isikan air secukup rasa (air diambil dari stok 10 liter).
4. Blender sampai hancur.
5. Tapis bawang putih dan masukkan ke dalam bekas. Kita labelkan bekas tu sebagai Bekas A.
* Ulang blender dan tapis hingga bawang putih habis.
6. Masukkan cili ke dalam blender. Tangkai tak perlu buang. Tambah air secukup rasa (air diambil dari stok 10 liter)
7. Blender sampai hancur.
8. Tapis dan masukkan kedalam bekas. Kita labelkan bekas ni sebagai Bekas B.
* Ulang proses blender dan tapis hingga cili padi habis.
9. Ricik sabun buku halus-halus. Tujuannya supaya nak cepat hancur bila kita rebus nanti.
10. Masukkan air ke dalam periuk (air dari stok 10 liter) Panaskan air hingga mendidih.
11. Bila air dah mendidih, masukkan semua sabun tadi. Kacau hingga semuanya hancur.
12. Bila dah hancur. Tuangkan air sabun tadi ke dalam bekas C. Tambahkan baki air (daripada 10 liter, jika ada).
Tuangkan semua cecair bawang putih dari Bekas A ke dalam Bekas C.
Tuangkan semua cecair cili api dari Bekas B ke dalam Bekas C.
** Proses campuran ini kena cepat sebab larutan sabun akan jadi pekat dan keras bila dah sejuk dalam keadaan kepekatan yang tinggi.
13. Kacau campuran tadi hingga sebati.
14. Dah siap. Boleh guna terus ya, tak perlu nak peram bagai.
Untuk simpanan, letak ditempat redup dan terlindung daripada cahaya matahari. Boleh tahan 6-12 bulan.
15. Gambar yang dilihat dibawah mikroskop. Afid @ kutu daun jadi pecah perut dan kering.
Kredit kepada Sifu saya, Tuan Ahmad Saif. Beliau yang buat pemerhatian ini.
16. Cara guna pada pokok timun.
20 ml + 1 liter air. Jika nak guna untuk kawasan luas, boleh darab sendiri ikut kuantiti air.
Boleh juga dicampurkan bersama dengan
Cuka kayu : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol buah : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol ikan @ FAA : 5 ml untuk 1 liter air.
Tambahkan 2 ml sunlight untuk 1 liter air sebagai perekat
Sembur 1 minggu sekali pada awal pagi atau lewat petang. Jika ada tanda kehadiran perosak, sembur 3 hari direct.
17. Cara guna pada pokok cili
20 ml + 1 liter air. Jika nak guna untuk kawasan luas, boleh darab sendiri ikut kuantiti air.
Boleh juga dicampurkan bersama dengan
Cuka kayu : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol buah : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol ikan @ FAA : 5 ml untuk 1 liter air.
Tambahkan 2 ml sunlight untuk 1 liter air sebagai perekat
Sembur 2 hari sekali pada awal pagi atau lewat petang. Jika ada tanda kehadiran perosak, sembur 3-5 hari direct.
18. Cara guna pada pokok limau kasturi.
20 ml + 1 liter air. Jika nak guna untuk kawasan luas, boleh darab sendiri ikut kuantiti air.
Boleh juga dicampurkan bersama dengan
Cuka kayu : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol buah : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol ikan @ FAA : 5 ml untuk 1 liter air.
Tambahkan 2 ml sunlight untuk 1 liter air sebagai perekat
Sembur 1 minggu sekali pada awal pagi atau lewat petang. Jika ada tanda kehadiran perosak, sembur 3 hari direct
Mingguan Wanita : Semburan ini boleh saja guna untuk pokok-pokok lain pun, bukan hanya pokok cili saja
Kali ini team Kongsi Kasih bersama Perfume Paradise ke Pasir Puteh, Kelantan. Pertemuan berlaku di hadapan Markas Jejak Jalanan dengan bantuan Abe Hae. Dengan...