Kuih bahulu ni antara kuih klasik yang ada penggemarnya yang tersendiri. Jarang dah orang nak buat kuih bahulu ni, berbanding kuih dan biskut moden. Mungkin ada yang rasa renyah bila nak buat kuih ni.
Hakikatnya, tak lah susah mana pun guna 4 bahan je dan boleh bakar dalam oven. Tapi kena ikut cara dan tip yang betul, barulah kuih bahulunya gebu, elok tak melekat walaupun pertama kali buat.
“Tenghari tadi try buat bahulu, 1st time buat alhamdulillah gebu pun.
Bahulu cermai.”
Saya guna bahan ni je.
Bahan-Bahan:
Secawan Tepung gandum
Setengah cawan Gula
5 biji Telor (gred A, B, atau C)
Sedikit esen vanila
Cara Membuat:
1.Mix atau blend telor dan gula dulu sampai kembang pekat dalam 5 minit 2.Selepas tu masukkan tepung sikit-sikit dan mix lagi dalam 2 minit.
3.Kemudian masukkan esen vanilla.Kacau rata.
4. Sebelum itu, panaskan dulu acuan dalam 10 mnit suhu 200 (untuk kali pertama sahaja supaya tak melekat).
5.Lepas panas sebelum letak adunan dalam acuan.Sapu rata semua bahagian dengan minyak masak supaya tak lekat, setiap kali nak letak adunan ye.
Ads
6.Mesti sapu minyak rata dulu.Bakar suhu 200 selama 12 minit.
7.Guna bahagian tengah letak acuan atas tray grill guna api atas bawah.
Ads
Dapat la dalam 48 biji. Boleh guna blend dan mixer. Saya bakar guna oven.
Raya tak lama lagi, ramai mak-mak yang dah mula buat kuih raya. Jika tak pernah buat kuih atau biskut raya selama ni, Semperit Susu ni antara yang boleh cuba buat sendiri di rumah. Paling senang sebab guna 3 bahan je, sukatan cawan dan kacau dengan senduk je. Rasanya keras sedikit namun rangup dan cair dalam mulut.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan Puan Anna B. Samad ni sebagai rujukan.
3. Uli sampai tak lekat dekat tangan. Doh tak boleh kena angin nanti keras memang susah nak tekan dalam acuan.Doh kena lembik-lembik sikit senang nak tekan.
4. Asingkan kemudian letak pewarna pilihan dalam 2, 3 titik. Ikut banyak mane kita nak.
5. Ambik doh sikit-sikit dari setiap warna masuk dalam acuan.Selang seli. Cubit pink dulu,pastu hijau, pastu kuning, ulang sampai acuan penuh.
6. Bakar 30-35 minit atau ikut oven masing-masing. Saya bakar kat dapur gas, guna oven lama dulu-dulu punya tu. Boleh la untuk kunyah-kunyah depan tv dengan anak-anak.
Siap!
Info Ekstra!
Uli sekadar sebati semua bahan. Lepas titik pewarna tu uli sekadar warna dah sekata kira ok dah.Cepat-cepat tekan dalam acuan.
Cawan apa-apa pun boleh. Asalkan guna cawan yang sama.
Tak perlu guna mesin pengadun (mixer) kacau guna senduk je, kalau terlebih kembang nanti kelopak bunga jatuh.
MW: Jadi mak-mak yang baru nak belajar buat kuih atau biskut raya, boleh cuba resipi mudah ni sebagai permulaan. Bahan-bahan pun tak banyak dan kacau guna senduk je. Selamat Mencuba.
Buat Sendiri Kuah PASTA CARBONARA Super Creamy Macam Dekat Pizza Hut! Memang sedap dan lemak berkrim apabila buat sendiri kuah Pasta Carbonara ini. Jika selalu kita guna sos segera, sebenarnya mak-mak boleh buat sendiri je kuahnya. Lebih jimat dan berbaloi, malah kegemaran anak-anak juga.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Aisyah Humaira ini sebagai rujukan;
Kuah Pasta Carbonara super creamy macam kat pizzahut..tanpa menggunakan sos prego. Isi boleh tukar pada bahan segar contoh isi ayam/udang.
Bahan-Bahan:
1 paket pasta
Hotdog ramli secukupnya
1 kotak kecil cooking cream
3 kiub pati ayam
3 keping cheesedale
2 gelas susu kotak full cream
2 sudu besar penuh tepung jagung dibancuh dengan 1gelas air
Hujung sudu kecil serbuk lada hitam
Hujung sudu kecil parsley flakes
Garam,gula secukup rasa
Air sekadar tenggelamkan pasta
Bahan Tumis:
1 ketul buttercup guna separuh sahaja
1 biji bawang holland di potong dadu
1 tin cendawan butang dicuci dan dihiris
Cara Membuat:
1.Panaskan instanpot tekan menu “saute” dan cairkan butter. Masukkan semua bahan tumis kacau rata biarkan hingga keperangan.
2.Masukkan susu full cream,dan semua bahan berbaki satu persatu kecuali pasta.
3.Kacau sebati barulah masukkan pasta .Pastikan pasta tenggelam didalam kuah.
4.Tekan menu “pressure cook” set tempoh memasak “5minit” siap.
P/s: Jika guna periuk biasa pastikan pasta dan kuah dimasak asing. Pasta direbus dahulu sehingga lembut kenyal dan baru tuang sos/kuah yang siap dimasak atasnya.
Menurut Dietitian Kementerian Kesihatan Malaysia, menu puding buih berkuah susu ini boleh dijadikan pencuci mulut yang berkhasiat dan tinggi protein. Ini kerana, bahan utama puding buih adalah telur.
“Sebiji telur mengandungi 7 gram protein bagi setiap sebiji telur.”
Perlu diketahui, “telur yang tidak dimasak atau tidak dimasak dengan sempurna mengandungi Salmonella dan ini tidak digalakkan dan tidak boleh terutama bagi golongan yang berisiko tinggi seperti kanak-kanak, wanita mengandung dan orang tua.”
“Bagi mengelak keracunan, langkah seperti membasuh telur dengan sempurna dan masak hidangan hingga sempurna boleh diambil.”
Cara Sihat Makan Puding Buih Kuah Custard
√ Bagi pesakit kencing manis, anda boleh memanipulasi menu dengan tidak menambah gula di dalam puding buih dan gantikan Kuah Custard dengan ‘Susu Formula khas’*.
√ Bagi anda yang ingin turunkan berat badan, kalori puding boleh dikurangkan dengan mengurangkan jumlah gula di dalam Puding Buih dan gantikan Kuah Custard dengan Susu Rendah Lemak/Susu Skim.
√ Sekiranya anda seorang atlet dan baru sahaja siap ‘workout’ sebelum waktu berbuka puasa (artikel ditulis dalam bulam Ramadan), anda boleh cuba ambil Puding Buih ini dengan ‘Susu High Protein’ yang ada di pasaran untuk tujuan ‘muscle recovery’.
Selamat Mencuba!
RESEPI PUDING BUIH BERKUAH CUSTARD
Puding Buih
1 bungkus agar-agar tali (30gm)
6 gelas air (Kisar dengan daun pandan untuk dapatkan warna hijau)
5 biji putih telur
2 biji merah telur
1 sudu vanilla
Sedikit pewarna ~ optional
¼ cawan gula ~ optional
Caranya:
1) Masukkan air ke dalam periuk bersama agar-agar dan masak sehingga mendidih dan sejukkan.
2) Dalam bekas lain, masukkan putih telur dan putar dalam kelajuan paling maksimum sehingga menjadi kembang dan meringue.
3) Kemudian masukkan kuning telur satu per satu sambil pukul sehingga gebu. Masukkan gula, vanilla dan pukul lagi
4) Akhir sekali, masukkan agar-agar tadi yang sudah sedikit sejuk ke dalam mixer perlahan-lahan. Penting bagi bancuhan agar-agar sejuk dahulu supaya apabila dicampur dengan meringue nanti, adunan tidak terasing dan sebati dengan baik.
5) Pukul lagi sehingga adunan sebati (perhatikan bahagian bawah supaya adunan tidak ada separate antara buih dan agar dan tuang agar dalam bekas
6) Sejukkan puding, kukus seketika untuk memastikan adunan dimasak sempurna bersama meringue dan kemudian sejukkan semula di dalam chiller.
Resepi Kuah Custard
2 cawan susu rendah lemak/susu skim/susu sejat
2 cawan air
1 sudu besar custard
3 biji merah telur
1/2 cawan gula
1 sudu teh vanilla
Caranya:
1) Larutkan tepung custard di dalam air terlebih dahulu.
2) Masukkan kesemua bahan di dalam periuk
3) Kacau sehingga mendidih dan naik bau.
– Sejukkan Puding Buih dan Kuah Custard di dalam peti ais dan sedia untuk dimakan!
*formula khas untuk kondisi hiperglisemia (gula tinggi dalam darah)
p/s: Please share and dont forget to tag FB Page Dietitian Kementerian Kesihatan Malaysia
MW : Bila mana ada kes keracunan makanan di Terengganu yang jumlahnya sudah mencecah 100 orang, yang dikatakan berpunca daripada memakan puding buih yang dibeli secara online. Lebih baiklah sekiranya, mak-mak yang teringin nak mencuba tu buat sendiri puding buih ini dengan cara selamat yang Dietitian KKM kongsikan ini.
Suami terpaksa 'mengemis' nak puaskan nafsu, dah merayu masih tak dapat. Dalam kehidupan berumah tangga, kebahagiaan dan keharmonian bukan sahaja bergantung kepada aspek kewangan, komunikasi, dan tanggungjawab harian, tetapi juga kepada keperluan batin pasangan.