Sedapnya makan kek marble gebu, lembut dan cantik. Nak buat pun mudah je dan tak gunakan bahan-bahan yang banyak pun.Rupanya ada 3 cara kaedah membakar kek Marble ni.Boleh ikut resipi dan kaedah yang dikongsikan oleh Puan Ariana Sofia Ahmad ini.
“Dah lama ariana tak share resepi. Hari ni Ariana nak share resepi kek marble kesukaan umie ariana. Bila nak datang rumah je mesti suruh ariana buat.”
Dekat bawah ni Ariana akan bagi 3 cara untuk buat kek marble menggunakan resepi yang sama iaitu bakar (atas nampak cantik), bakar biasa dan kukus. Selalunya ariana guna cara kedua buat kek ni untuk umie, yang ni confirm jadi tak payah nak bakar lama-lama.
1. Bakar (Warna atas nampak cantik)
130°c selama 1 jam 20 minit. Selepas 45 minit tutup loyang bahagian atas
dengan aluminium foil. Guna api atas bawah. Tray bawah sekali.
2. Bakar biasa ( Gelap sikit bahagian atas)
150°c selama 50 minit. Guna api atas bawah dan tray bahagian tengah.
3. Kukus (wrap loyang)
Selama 50 minit @ sehingga masak.
Resepi Kek Marble Jelita Ayu Gitu!!
Bahan-Bahan:
6 biji telur ( gred B)
1 1/4cawan gula castor
1 cawan butter
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu besar ovallete
1sk esen vanila
1sk soda bikarbonat
1sk baking powder
1sk cream off tartar
4 sudu besar susu pekat
5 sudu besar susu segar
Cara Membuat:
Mula-mula mix butter dan gula sehingga gebu atau bertukar warna putih.
2. Pastikan jadi putih macam ni. Adunan gebu je.
3. Lepas tu masukkan ovallete, telur dan esen vanilla. Boleh juga masukkan satu persatu telur. Ariana masukkan semua terus.
4. Mix sampai sebati dan pastikan adunan jadi licin macam ni dan tidak berketul. Adunan jangan terlampau cair pulak.
5. Lepas tu ayak tepung, soda bikarbonat, baking powder dan cream off tartar. Mix sehingga sebati. Nak letak tepung sikit-sikit masa mix pun boleh.
6. Bila dah sebati masukkan susu pekat manis dan susu segar.
Ads
7. Mix sehingga adunan sebati dan licin macam ni.
8. Bahagikan kepada 4 bekas. 3 bekas dengan kuantiti yang sama banyak dan 1 bekas lagi lebih sedikit kuantitinya.
9. Letak pewarna yang kita nak kepada tiga-tiga bekas. Bekas 1 lagi biar kosong untuk letak lapisan atas nanti.
10. Letak adunan dalam loyang secara selang seli kecuali warna kosong. Pastikan Loyang 8′ telah dilapik dengan baking paper dan sekeliling loyang sapu butter/ majerin.
11. Lepas tu lorek guna lidi ikut kreativiti masing-masing.
12. Dah siap lorek, letak pulak adunan kosong kat atas permukaan supaya menutup semua corak tadi. Pastikan tinggal sedikit adunan untuk buat corak bahagian atas pulak.
Ads
13. Lebihan adunan kosong tadi bahagikan kepada warna yang kita nak. Letak warna mestilah lebih terang daripada warna adunan bawah tadi.
14. Lepas tu lorek ikut kreativiti sendiri. Bakar dengan suhu 130°c selama 1 jam 20 minit. Guna tray yang bawah sekali. Selepas 45 minit letak aluminium foil atas loyang supaya tak hangit.
15. Dah masak terbalikkan atas redai@jaring petak. Takda redai pun takpe cuma kek kena terbalikkan juga supaya tak mendap.
16. Lepas 5 atau 10 minit betulkan semula kek.
Ads
17. Nilah rupa kek bahagian dalam. Lembut je.
18. Lepas tu potonglah. Kek ni tak manis sangat. Mak-mak mesti suka. Selamat mencuba.
Kek kalau masak elok, dalamnya memang lembut dan gebu.
Ni ariana guna cara bakar yang pertama iaitu bahagian atas warna nampak cantik.
Kebiasaannya pes tomyam kita beli je di kedai. Namun agak ragu-ragu dengan bahan-bahan dan ramuan yang digunakan. Sebenarnya kita boleh buat sendiri pes tomyam ni di rumah. Lebih sedap, jimat dan terjamin halal bahan-bahan yang digunakan. Selain masakan tomyam, pes ini juga sesuai digunakan untuk masakan bergoreng lain.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Myss Deen ini sebagai rujukan;
Tomyam paste homemade yang sedap dan tanpa ragu-ragu. Version ini sudah saya upgrade dan sangat disukai kenalan-kenalan dan pelanggan saya. Berbeza dari resepi yang saya pelajari di class berbayar RM250 pada 19 tahun dahulu tetapi tidaklah sesedap mana. Paste ini juga sesuai untuk digunakan untuk masakan bergoreng yang lain seperti mihoon , sayur, nasi, ikan dan lain-lain.
Cara dan bahan-bahan (boleh dikurangkan atau ditambah mengikut citarasa tetapi saya beri berdasarkan saiz kuali saya tu)
Minyak masak 1½ cawan digunakan untuk menggoreng bergilir-gilir sehingga layu/ nàik bau kemudian ditoskan.
Bahan-Bahan:
**Cili kering (RM 3) yang dibelah 2 untuk buang biji, cuci dan toskan.
**Cili merah fresh 20 biji
**6 biji bawang merah besar ( guna bawang kecil pun boleh tapi letak banyak) dan 2 biji besar bawang Holland belah 8.
** 5 pokok ketumbar (keratan pangkal batang dan akar)
** Halia sebesar ibu jari, lengkuas juga
**2 labu bawang putih
** Serai gemuk 8 batang hiris kasar
15 helai daun limau purut (dikira bercantum), di buang urat tengahnya untuk mengelakkan rasa pahit. (Daun saya lebar-lebar)
1 sudu besar belacan yang disangai/bakar (lebih sikit pun okay)
KESEMUA bahan-bahan di atas diblend tanpa air, hanya gunakan baki minyak menggoreng tu je.
1 mangkuk saiz sup ikan bilis dan jumlah yang sama untuk udang kering. Dibasuh dan disangai/bakar kemudian dikisar halus.
Kesemua bahan-bahan di atas dimasak dalam kuali hingga betul-betuk naik minyak dan berbau wangi dan warna berubah gelap.
Rajin-rajinlah digaul balikkan dengan api sederhana. Kemudian masukkan;
1 bekas penuh paste asam jawa. Gula Thailebih kurang 4 ke 6 sudu besar mengikut cita rasa atau gula lain-lain.
1 ke 1½ cawan sos ikan ( perlu terasa lebih masin dari kebiasaan kita masak lauk)
Boleh letak 2 ketul kiub ayam jika suka
2 biji jus limau nipis
Kalau teringin nak makan ala-ala pizza, mak-mak boleh cuba resipi pizzagardenia ini,mudah sangat. Jika selalu nak buat pizza kena uli dohnya dulu sebagai ‘base’ lapisan bawah, tapi kali ni mak-mak boleh guna kepingan roti je. Jadi kalau ada lebihan roti kat rumah tu, jemu hanya disapu jem atau dibakar begitu sahaja, mak-mak bolehlah cuba resipi ini iya.
Berikut resipi Pizzagardenia oleh Jewel Ecah sebagai panduan;
Nak masak telur rebus memang senang je. Tapi nak dapatkan telur rebus yang mudah dikupas kulitnya, yang licin dan cantik itu yang susah.Kalau tidak takkan lah ada perumpaan “kulit licin dan cantik bak telur yang dikupas”.
Menerusi perkongsian Puan Waheeda Basiron, beliau kongsikan tip agar telur rebus jadi helok kejadiannya.
Berikut merupakan perkongsian beliau;
“Hari ini kekda taknak share resepi. Nak share tip cara rebus telur supaya mudah untuk kupas tanpa cacat cela.
Mudah je”.
Bahan-Bahan:
Telur
1 sudu besar minyak masak
1 sudu besar garam
Air secukupnya
Cara Membuat:
1.Basuh telur bersih2 dan masukkan terus dalam periuk dan tambah air.Tak perlu air mendidih baru nak masuk telur ye.
2.Masukkan sesudu garam.
3.Kemudian masukkan sesudu minyak masak.
4.Rebus lebih kurang 15-20 minit/ sehingga air menggelegak.
5.Rendamkan dalam air biasa sekejap untuk hilangkan panas dan boleh terus kupas.
Sekeluarga dirempuh treler pemandu microsleep, ibu belum tahu anak meninggal kerap tanya mana anak sulung. Sebuah keluarga yang menaiki kereta proton saga mengalami detik...